پس از یک دوره دوماهه تثبیت قیمت، بالاخره بیت کوین توانست ATH قبلی خود را بشکند و به رکورد تاریخی جدید ۱۰۹ هزار دلار برسد. در گزارش آنچین این هفته از وبسایت گلسنود، عوامل موثر بر صعود اخیر بیت کوین و نوسانات احتمالی بیت کوین در کوتاهمدت بررسی شده است. طبق روال همیشگی، در این مقاله با مجله “کریپتو.ایکس cryptodotX” همراه باشید تا دادههای آنچین شبکه بیت کوین در هفته گذشته را بررسی کنیم.
خلاصه مطلب
- از زمانی که بیت کوین برای اولین بار به بالای سطح ۱۰۰ هزار دلار رسید، مقدار سرمایه ورودی به بازار بیت کوین نسبتا کاهش یافته است؛ اما جریان سرمایه ورودی همچنان مثبت است. این نشان میدهد که فشار فروش بهمرور کاهش یافته و بازار به یک تعادل نسبی رسیده است.
- فشار فروش از سمت هولدرهای بلندمدت و حجم سرمایه ورودی به صرافیها (برای فروش) نیز کاهش یافته است.
- معیارهای مختلف از نوسانات احتمالی خبر میدهند. قیمت بیت کوین در محدوده ۶۰ روزه در حال رنج است و این شرایط معمولا نشاندهنده این است که بهزودی روند جدیدی آغاز خواهد شد.
برقراری تعادل در جریان سرمایه بازار بیت کوین
زمانی که قیمت بیت کوین برای اولین بار به سطح ۱۰۰ هزار دلار رسید، سرمایه خالص ورودی به بازار بیت کوین افزایش یافت که نشانه سود چشمگیر سرمایهگذاران بود. از آن زمان، با ورود بیت کوین به یک محدوده تثبیت قیمت جدید، حجم سرمایه ورودی به بازار بیت کوین بهمرور کاهش یافته است.
کاهش سیو سود سرمایهگذاران نشانه کاهش فشار فروش بیت کوین است. در نتیجه، سرمایه لازم برای حفظ قیمت بیت کوین در محدوده فعلی نیز کمتر است.
در حال حاضر، ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین به رکورد تاریخی ۸۳۲ میلیارد دلار رسیده است و با نرخ ۳۸.۶ میلیارد دلار در ماه در حال رشد است.
شاخص نسبت سود/ضرر تحققیافته بیت کوین یک زیرشاخه کاربردی از شاخص ارزش بازار تحققیافته بیت کوین است. این شاخص به ما کمک میکند تا حجم سرمایه ورودی و خروجی بازار بیت کوین بر حسب دلار را ارزیابی کنیم.
همزمان با اینکه بازار بیت کوین فشار سیو سود از سمت سرمایهگذاران را هضم میکند، حجم سود و ضررهای تحققیافته سرمایهگذاران نیز بهمرور به حالت خنثی بازمیگردد. این نشان میدهد که نیرویهای عرضه و تقاضا به تعادل رسیدهاند و قیمت فروش اکثر بیت کوینهای خریداریشده، فاصله زیادی با قیمت خرید آنها ندارد.
حجم سیو سود بازار بیت کوین که در ماه دسامبر ۲۰۲۴ به اوج ماهانه ۴.۵+ میلیارد دلار رسیده بود، در حال حاضر به ۳۱۶.۷+ میلیون دلار کاهش یافته است ( یعنی ۹۳٪- کاهش یافته است).
شاخص دیگری که در ارزیابی جهت سرمایه ورودی و خروجی بازار بیت کوین به کمک ما میآید، شاخص قدر مطلق سود و ضرر تحققیافته بیت کوین است.
اگر جمع سود و ضرر تحققیافته بیت کوین را حساب کنیم، متوجه میشویم که جمع این دو معیار از رکورد تاریخی ۴ میلیارد دلاری خود به ۱.۴ میلیارد دلار کاهش یافته است. علیرغم کاهش ۶۵ درصدی جمع سود و ضررهای تحققیافته، ارزش فعلی بیت کوین نسبت به زمانی که مقدار این شاخص در اوج خود بود، بالاتر است. این نشان میدهد که موج تقاضای فعلی بازار بیت کوین (که سرمایه فروختهشده را جذب میکند) در مقایسه با بازارهای گاوی قبلی قویتر است.
فروکش کردن عرضه
تا به اینجای کار متوجه شدیم که فشار فروش بیت کوین بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. برای درک دقیقتر این موضوع میتوانیم از شاخصهای Coin Day Destruction (زمان نگهداری کوینها) و حجم سرمایه ورودی به صرافیها کمک بگیریم.
برای درک بهتر فشار فروش سرمایهگذاران بیت کوین، بهتر است از نسخه باینری شاخص CDD استفاده کنیم. این شاخص مدت میانگین زمان هولد یا نگهداری بیت کوینها را میسنجد و نشان میدهد که هولدرهای کوینهای قدیمی، چه زمانی حجم بالایی از کوینهای خود را میفروشند.
در اواخر سال ۲۰۲۴ و اوایل ژانویه ۲۰۲۵، حجم زیادی از عرضه قدیمی بیت کوین توسط این دسته از هولدرها به فروش رسید (افزایش سطح شاخص CDD). در هفتههای اخیر، با کاهش فروش عرضه قدیمی، سطح این شاخص نیز کاهش یافته است.
این موضوع نشان میدهد که بسیاری از سرمایهگذاران بیت کوین (که قصد سیو سود داشتند) کوینهای خود را در محدوده قیمت فعلی فروخته و سیو سود کردهاند. یعنی بهطور کلی برای اینکه موج عرضه بعدی از سمت سرمایهگذاران آزاد شود، بازار باید حرکت جدیدی از خود نشان دهد.
شاخص باینری فروش هولدرهای بلندمدت (The Long-Term Holder Binary Spending Indicator) شاخص دیگری است که میتوانیم از آن برای ارزیابی شدت فشار فروش در بازار استفاده کنیم. تمرکز این شاخص بهصورت ویژه روی هولدرهای بلندمدت (LTH) بیت کوین است.
همزمان با حجم سنگین سیو سودی که در ماه دسامبر با رسیدن بیت کوین به سطح ۱۰۰ هزار دلار مشاهده کردیم، عرضه کل هولدرهای بلندمدت نیز از آن زمان بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. نرخ کاهش عرضه هولدرهای بلندمدت بهمرور کاهش یافته است و این نشان میدهد که در طول هفتههای اخیر، فشار فروش از سمت این هولدرها تقریبا خنثی شده است.
در حال حاضر، عرضه کل هولدرهای بلندمدت دوباره در حال رشد است؛ این یعنی خرید و هولد (HODL) در میان هولدرهای بلندمدت، بیشتر از فشار فروش آنها است.
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال همواره یکی از پلتفرمهای اصلی برای ترید و نوسانگیری هستند و روزانه میلیاردها دلار سرمایه به این صرافیها وارد و از آنها خارج میشود. سرمایه ورودی به صرافیها در مقایسه با اوج اخیر خود (۶.۲ میلیارد دلار) ۵۴٪ کاهش یافته و به ۲.۸ میلیارد دلار رسیده است که نشاندهنده کاهش فعالیت ترید و معاملات پرریسک در بازار است.
همچنین، سرمایه ورودی به صرافیها از سمت هولدرهای بلندمدت که در ماه دسامبر ۵۲۶.۹ میلیون دلار بود، در حال حاضر به ۹۲.۳ میلیون دلار رسیده است؛ یعنی ۸۳٪ کاهش یافته است.
این آمارها نشاندهنده این است که هولدرهای بلندمدت سیو سود سنگینی را در محدوده قیمت فعلی انجام دادهاند.
برای ارزیابی تعادل بین نیروهای عرضه و تقاضای بازار بیت کوین، میتوانیم تغییرات موجودی هولدرهای مختلف بیت کوین را بررسی کنیم که بر اساس حجم بیت کوینهای استخراجشده محاسبه میشود. این کار به ما کمک میکند تا بفهمیم که چه نسبتی از بیت کوینهای عرضهشده توسط هر گروه از هولدرها جذب شده است..
با بررسی موجودی هولدرهای خرچنگ – میگو (هولدرهایی که کمتر از ۱۰ بیت کوین در اختیار دارند) که نماینده سرمایهگذاران خرد و فردی هستند، متوجه میشویم که این دسته از هولدرها در ماه گذشته بیش از ۲۵.۶ هزار واحد BTC را از بازار جذب کردهاند. در واقع این عدد را باید با نرخ ماهانه استخراج بیت کوین توسط ماینرها که ۱۳.۶ هزار دلار است، مقایسه کنیم.
در نتیجه، سرمایهگذاران خرد و هولدرهای فردی ۱.۹ برابر حجم عرضه جدید واردشده به بازار را جذب کردهاند.
فشردگی نوسانات بیت کوین
طبق دادههای آنچین، قیمت بیت کوین در محدوده ۶۰ روزه اخیر خود در نوسان است و عوامل مختلفی از نوسانات شدید قیمت بیت کوین جلوگیری میکنند.
اگر بیشترین و کمترین قیمت بیت کوین در ۶۰ روز اخیر را بررسی کنیم، متوجه میشویم که بازار بهمرور فشردهتر شده است و قیمت در محدوده مشخصی در حال نوسان است. نمودار زیر، بازههای ۶۰ روزهای را نشان میدهد که در آنها قیمت بیت کوین نسبت به بازه ۶۰ روزه فعلی فشردهتر بوده است (یعنی قیمت در محدوده کوچکتری نوسان کرده است). در تمام این بازهها، پس از یک بازه فشرده ۶۰ روزه نوسانات شدیدی در بازار بیت کوین رخ داده است که عمدتا مربوط به مراحل اولیه بازار صعودی یا فاز تسلیم (Capitulation – مرحله آخر) بازار نزولی است.
زمانی که قیمت در یک بازه فشرده در نوسان است، حجم زیادی از عرضه در گردش بیت کوین بازتوزیع یا بهاصطلاح دستبهدست میشود و عرضه در قیمتهای خرید بالاتر متمرکز میشود.
شاخص چگالی عرضه تحققیافته (Realized Supply Density) حجم عرضهای را اندازه میگیرد که در قیمت اسپات فعلی بیت کوین و بازه ۱۵٪± این قیمت متمرکز شده است. زمانی که عرضه در گردش بیت کوین شدیدا در اطراف قیمت اسپات متمرکز شده است، کوچکترین تغییرات قیمت میتواند اثر بزرگی بر سودآوری سرمایهگذاران داشته باشد و این منجر به تشدید نوسانات بازار میشود.
پس از این که ارزش بیت کوین در ماه دسامبر به یک رکورد تاریخی رسید، قیمت آن شروع به اصلاح و تثبیت کرد. این باعث شد که حجم زیادی از عرضه بیت کوین در قیمتهای نزدیک به قیمت اسپات آن متمرکز شود. (یعنی قیمت خرید بخش زیادی از عرضه در گردش بیت کوین، نزدیک به قیمت اسپات آن است). در حال حاضر ۲۰٪ از عرضه در گردش بیت کوین در محدوده ۱۵٪± قیمت اسپات آن متمرکز شده است.
از طرف دیگر، شاخص نسبت ریسک فروش (Sell-Side Risk Ratio) را داریم که همین مسئله را از زاویه دیگری بررسی میکند. این شاخص حجم کل سود و ضرر تحققیافته یا نقدشده بازار را نسبت به ارزش واقعی بیت کوین (ارزش بازار تحققیافته) اندازهگیری میکند. بهطور کلی، این شاخص را میتوانیم در چهارچوب زیر بررسی کنیم:
- مقادیر بالای این شاخص نشاندهنده این است که سرمایهگذاران کوینهای خود را در سود یا ضرر زیادی نسبت به قیمت خرید خود فروختهاند. این شرایط نشان میدهد که بازار به یک تعادل دوباره نیاز دارد و معمولا پس از آن، نوسانات شدیدی در بازار رخ میدهد.
- مقادیر پایین این شاخص نشاندهنده این است که اکثر کوینها در قیمتهای نزدیک به قیمت خرید فروخته میشوند و یک تعادل نسبی در بازار برقرار است. این شرایط نشان میدهد که سرمایهگذاران از سود و ضررهایی که در محدوده قیمت فعلی رخ میدهد، خسته شدهاند و بازار نوسانات زیادی ندارد.
در هفتههای اخیر، فروش از سمت هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین شدیدا کاهش یافته است و این باعث شده است که شاخص نسبت ریسک فروش بهصورت شارپ یا جهشی به مقادیر پایین سقوط کند. سقوط این شاخص معمولا نشاندهنده این است که سیو سود یا فروش در ضرر از سمت سرمایهگذاران با موفقیت اجرا شده است. در واقع بازار دوباره به یک حالت تعادل رسیده است و آماده موج بعدی نوسانات است.
جمعبندی
در هفتههای اخیر، قیمت بیت کوین پس از یک اصلاح عمیق به ATH جدید ۱۰۹ هزار دلار رسید و توانست خود را در بالای سطح ۱۰۰ هزار دلار حفظ کند. بلاتکلیفی فعلی حاکم بر بازار بیشتر بهدلیل شرایط اقتصاد کلان و مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا است که بهزودی انجام خواهد شد.
در گزارش آنچین این هفته، پرایس اکشن فعلی بیت کوین را ارزیابی کردیم که از نوسانات شدید احتمالی در آینده نزدیک خبر میدهد. علاوه بر این، شاخصهای مختلف آنچین، کاهش حجم معاملات، تغییرات جریان سرمایه بازار و محدوده نوسانی فشرده قیمت بیت کوین، بر این موضوع تاکید دارند.