نگاهی به نکات امنیتی برای نگهداری و انتقال امن ارزهای دیجیتال
گرچه بیشتر از ۱۳ سال از خلق بیت کوین و پس از آن به وجود آمدن سایر ارزهای دیجیتال میگذرد اما این بازار همچنان برای برخی پیچیدگیهایی دارد که با آموزش نکاتی بسیار ساده، میتوان از پیچیدگیها را گشود و ریسکهای خرید و فروش، نگهداری و انتقال ارزهای دیجیتال را کاهش داد.
برای حضور امن در بازار کریپتوکارنسی، نکته مهمتر از داشتن دانش و آموزش برای کسب سود، این است که کاربران بتوانند دارایی خود را حفظ کنند و این دارایی را به دلایل مختلف از جمله انتخاب شبکه اشتباه انتقال، درج آدرس نادرست کیف پول، معامله در پلتفرمهای ناامن یا خارجی که به دلیل تحریمها دارایی ایرانیان را مسدود میکنند، کلاهبرداری، فیشینگ و… از دست ندهند.
انتخاب پلتفرم امن
نخستین مسئله، انتخاب پلتفرم امن برای خرید و فروش رمزارز است. سابقه، تعداد کاربران و عمق بازار، نحوه نگهداری رمزارز کاربران در پلتفرم، پشتیبانی قوی، تعداد رمزارزها و رابط کاربری ساده، برخی از نکاتی هستند که در انتخاب پلتفرم باید به آنها توجه کرد. نگهداری رمزارزهای کاربران پلتفرم تبادل در کلد ولت و رمزنگاری اطلاعات کاربران، مسائلی هستند که پلتفرمها یا همان صرافیهای ارزهای دیجیتال باید رعایت کنند. با توجه به تحریمهای خارجی، ورود ایرانیان به پلتفرمهای بزرگ خارجی مانند بایننس با مانع روبهرو است و دارایی کاربران ایرانی را با ریسک بالای مسدود شدن مواجه میکند.
نگهداری امن ارزهای دیجیتال
بعضی از کاربران، ارزهای دیجیتال خود را در پلتفرمی که در آن معاملاتشان را انجام میدهند نگه میدارند، برخی کیف پولهای نرم افزاری مثل تراست ولت را انتخاب میکنند و بعضیها نیز برای نگهداری حجم بالاتر رمزارز، دارایی خود را به کیف پولهای سختافزاری مثل لجر نانو انتقال میدهند.
اگر دارایی خود یا بخشی از آن را در پلتفرم تبادل رمزارز نگهداری میکنید باید دقت بیشتری در انتخاب پلتفرم داشته باشید. صرافیهای رسمی داخلی و با سابقه مثل کریپتوگرام که دفاترشان در ایران ثبت شده، از سیستم کلدولت یا نگهداری سرد و آفلاین برای نگهداری دارایی کاربران استفاده میکنند و پروتکلهای امنیتی شدیدی را برای امنیت دارایی و اطلاعات کاربران رعایت میکنند، برای خرید و فروش و نگهداری ارزهای دیجیتال، بستری امن هستند.
اگر بخشی یا همه دارایی خود را از پلتفرمها به کیف پولهای شخصی نرمافزاری و سختافزاری منتقل میکنید، مهمترین نکته این است که کلمات بازیابی کیف پولتان را حتما در جایی امن و آفلاین نگهداری کنید تا در صورتی که به هر دلیلی از کیف پولتان خارج شدید، بتوانید با دانلود دوباره کیف پول و وارد کردن این کلمات عبور بازیابی، به کیف پولتان دسترسی داشته باشید. دقت داشته باشید که این کلمات عبور را در اختیار هیچکس قرار ندهید. البته قبل از آن باید از انتخاب کیف پول ارز دیجیتال امن و شناختهشده و دانلود نسخه اصلی این کیف پولها اطمینان حاصل کنید.
انتقال امن ارزهای دیجیتال
موضوع دیگر، انتقال امن ارزهای دیجیتال است. اگر قصد دارید ارزهای دیجیتال خود را بین صرافیها و کیفپولها جابهجا کنید، باید در ابتدا دقت کنید که شبکه انتقال درست را انتخاب میکنید. برای انتخاب شبکه انتقال درست، هنگام برداشت از کیف پول یا صرافی، ابتدا دقت کنید که کیف پول مبداء و مقصد از چه شبکههایی پشتیبانی میکنند. به عنوان مثال هنگام انتقال تتر، اگر کیف پول مقصد از شبکههای trc20 و erc20 پشتیبانی میکند و این شبکهها در کیف پول مبداء نیز پشتیبانی میشود، یکی از این شبکهها را انتخاب و آدرس مرتبط با آن شبکه را از کیف پول مقصد کپی کنید. اگر شبکه trc20 را در کیف پول مقصد انتخاب کردهاید، در کیف پول یا صرافی مبداء همان شبکه انتقال را انتخاب کنید. در صورتی که شبکه انتقال مبداء با شبکه آدرس کیف پول مقصد یکسان نباشند، ممکن است کل دارایی انتقالداده شما از دست برود.
نکته دیگر اینکه دقت کنید آدرسی که از کیف پول مقصد کپی کردهاید به درستی در کیف پول مبداء پیست شده است. برای اطمینان از این موضوع حروف اول و آخر آدرس کپیشده را قبل از تایید نهایی بار دیگر چک کنید.
الزام وارد کردن ممو یا تگ در بعضی از شبکهها
بعضی از شبکههای رمزارز، برای اطمینان از درست بودن آدرس، کاربران را به وارد کردن تگ یا ممو برای انتقال ملزم کردهاند. یعنی علاوه بر آدرس مقصد، باید مموی آدرس را هم وارد کنید. در حال حاضر شبکههای XRP ، XLM ، ATOM ،HBAR ، TON و EOS شبکههایی هستند که ثبت تگ/ممو برای آنها اجباری است. ثبت نکردن تگ یا ممو هنگام واریز در این شبکههای رمزارزی میتواند موجب از بین رفتن داراییهای شما شود. بنابراین هنگام نقل و انتقال در این شبکهها حتما علاوه بر کپی کردن آدرس کیف پول مقصد، مموی آدرس را هم کپی و در کیف پول یا صرافی مبداء وارد کنید. در تصویر زیر از کریپتوگرام، محل درج آدرس کیف پول و آدرس تگ یا مموی مقصد، مشخص است.
نکته آخر اینکه برای جلوگیری از افتادن در دام کلاهبرداری و پروژههای فیشینگ و پولشویی، به هیچ عنوان برای افراد غیر حتی آشنایان رمزارز خریداری و منتقل نکنید؛ چراکه با احتمال بسیار بالایی ممکن است از حساب کاربری شما برای مقاصد پولشویی و کلاهبرداری استفاده شود. از این رو در صورت مشاهده تبلیغاتی مانند «درآمد بالا و کسب سود از طریق انتقال وجه ریالی به حساب بانکی شما و خرید رمزارز و انتقال آن به کیف پول افراد»، قطعا با هدف پولشویی و فیشینگ بوده و در صورت مشارکت در این کار، شما به لحاظ قانونی شریک جرم محسوب میشوید.
نوشته نگاهی به نکات امنیتی برای نگهداری و انتقال امن ارزهای دیجیتال اولین بار در مجله کریپتوگرام. پدیدار شد.