شبکه Keep چیست؟ آشنایی با شبکه و ارز دیجیتال Keep
بلاک چینهای عمومی به کاربران خود اجازه میدهند تا به تمام دادههای ثبتشده روی دفترکل بلاک چین نظارت کنند و به آنها دسترسی داشته باشند. این ویژگی شفافیت و قابلیت حسابرسی بلاک چین را تضمین میکند؛ البته میتواند مشکلی برای حفاظت از حریم خصوصی کاربران هم باشد. امنیت دادهها و حریم خصوصی کاربران بلاک چین یکی از موانع بزرگ بر سر گسترش و پذیرش عمومی آن بهشمار میرود. دراینمیان، شبکه «کیپ» (Keep) توانسته است راهحل مناسبی برای رفع این مشکل ارائه کند. حال شبکه Keep چیست و چگونه کار میکند؟
ایده اصلی شبکه Keep ذخیرهسازی و رمزنگاری دادههای خصوصی روی بلاک چین عمومی است؛ بهگونهای که فقط برای مالک داده دردسترس باشند. بدینترتیب، کاربر میتواند دادههای حساسی همچون اطلاعات حسابهای مالی و پزشکی و سوابق بیمه خود را به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ارائه دهد، بدون اینکه نگران فاششدن یا سوءاستفاده از این دادهها باشد.
در این مطلب، ابتدا توضیح میدهیم که ماهیت و نحوه کار شبکه Keep چیست و چه کاربردهایی دارد. درادامه، با ارز دیجیتال کیپ نتورک (Keep Network) و اکوسیستم آن آشنا میشویم. درپایان نیز، به شبکه Threshold، محصول همکاری کیپ با پروتکل نیوسایفر (NuCypher)، نگاهی میاندازیم.
شبکه Keep چیست؟
شبکه Keep پروتکلی متنباز و مبتنیبر بلاک چین اتریوم است که به کاربران بلاک چینهای عمومی اجازه میدهد کار ذخیره و نگهداری و انتقال دادههای خود را بهصورت خصوصی و رمزنگاریشده انجام دهند. بدینترتیب، اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایجادشده روی شبکه کیپ کاملاً غیرمتمرکز و بدون افشای اطلاعات خصوصی کاربران مدیریت میشوند. شبکه Keep با این ویژگی به جایگاه ویژهای در اکوسیستم دیفای اتریوم دست یافته است.
شبکه یادشده برای نگهداری دادهها از قراردادهای هوشمند و فضاهای برونزنجیرهای کوچک و غیرمتمرکزی به نام «کیپ» (Keep) استفاده میکند. محفظههای کیپ حتی دردسترس تیم توسعه شبکه کیپ هم نیستند و کاملاً ایمن و محرمانه و غیرمتمرکز نگهداری میشوند. کیپها بهصورت تصادفی دراختیار نودهای مشارکتکنندهای قرار دارند که کار ذخیرهسازی و حفاظت از دادهها را برعهده میگیرند. نودهای کیپ در ازای ارائه خدمات به شبکه، ارز دیجیتال کیپ نتورک (KEEP) را بهعنوان پاداش دریافت میکنند.
تاریخچه و سازندگان شبکه Keep
در سال ۲۰۱۷، مت لونگو (Matt Luongo) و کوربین پون (Corbin Pon) شبکه Keep را راهاندازی کردند. لونگو و پون دو کهنهکار صنعت کریپتو هستند که پیشتر در سال ۲۰۱۴ اپلیکیشن خرید بیت کوین فولد (Fold) را راهاندازی کرده بودند. لونگو و پون هنگام کار روی اپلیکیشن فولد دریافتند که فضای بلاک چین نیازمند ابزار قدرتمندی برای بهبود حریم خصوصی کاربران است. بدینترتیب، آنها ایده ایجاد لایه داده جدیدی برای افزایش ایمنی اطلاعات خصوصی در بلاک چینهای عمومی را مطرح و شبکه کیپ را طراحی کردند.
تیم توسعه کیپ از متخصصان مختلفی بهره میبرد و بهمنظور نشاندادن سطح ایمنی خدمات خود، برای یافتن باگهای کد پروتکل Keep جایزه تعیین کرده است. علاوهبراین، این شبکه بیمه شده است و ادعا میکند که درصورت بروز هرگونه مشکل، میتواند خسارت کاربران خود را پرداخت کند.
همچنین، جالب است بدانید تیم توسعه کیپ بهمنظور تأمین امنیت شبکه خود با دهها پلتفرم مختلف ازجمله سه حسابرس شخص ثالث کانسِنسیس (Consensys Audit) و تریلزآفبیتس (Trails of Bits Audit) و سِرجی دلگادو (Sergi Delgado Audit) همکاری میکند. نتیجه حسابرسی امنیتی این شرکتها بهطورمنظم در پلتفرم کیپ منتشر میشوند.
ویژگیهای مثبت کیپ بهسرعت اعتماد و پشتیبانی سرمایهگذاران شناختهشدهای همچون پالیچین (Polychain)، اندرسن هورویتز (Andreessen Horowitz)، دریپر اسوشیتس (Draper Associates)، پارادایم (Paradigm) و فِنبوشی (Fenbushi) را به خود جلب کرد. این پروتکل طی دو دور رویداد تأمین سرمایه خصوصی، ۲۰میلیون دلار توکن KEEP به سرمایهگذاران خود فروخت.
شبکه Keep چگونه کار میکند؟
شبکه Keep بهکمک ترکیبی از قراردادهای هوشمند و فضاهای برونزنجیرهای به نام «کیپ» از دادههای خصوصی محافظت میکند. دادههای خصوصی که در این شبکه «راز» (Secret) نامیده میشوند، بهصورت خصوصی منتقل و ذخیره و نگهداری میشوند. بااینحال، تمام تراکنشهای مربوط به دادهها از شفافیت و قابلیت حسابرسی برخوردارند، بدون اینکه محتوای دادهها برای اشخاص ثالث دردسترس باشد.
فضاهای کیپ بهطورغیرمتمرکز و خارج از بلاک چین ایجاد و ذخیره و نگهداری میشوند و حتی برای شرکت پشتیبان پروتکل کیپ نیز دسترسپذیر نیستند. هرگاه کاربری به فضای «کیپ» برای نگهداری «راز» خود احتیاج داشته باشد، قرارداد هوشمندی را بهصورت درونزنجیرهای اجرا میکند تا برای ایجاد کیپهای خارج از زنجیره درخواست ارسال شود.
پس از بررسی و تأیید درخواست، شبکه Keep فضای لازم را ایجاد میکند و کلیدهای رمزنگاریشده ویژهای به مالک قرارداد میدهد تا بتواند بهصورت خصوصی با کیپ مدنظر تعامل برقرار کند. امنیت «رازها» یا دادههای خصوصی بهکمک الگوریتمها و فناوریهای رمزنگاریشده کارآمدی همچون «رایانش چندجانبه ایمن» (sMPC) تأمین میشود.
نحوه مشارکت در شبکه Keep چگونه است؟
رازها به بخشهای مختلفی تقسیم و با یکدیگر ترکیب و سپس، بهطور کاملاً ایمن و بدون افشای محتوای داده، به ارائهدهندگان کیپ ارسال میشوند. ارائهدهندگان و محافظتکنندگان کیپها نودهایی هستند که با سهامگذاری مقدار مشخصی ارز دیجیتال کیپ نتورک، میتوانند در شبکه مشارکت کنند.
نودهای کیپ که با عنوان امضاکننده (Signer) هم شناخته میشوند، خدماتی ازقبیل رمزنگاری و محاسبات و ذخیرهسازی را در شبکه انجام میدهند. بهمنظور جلوگیری از رفتار مخرب، امضاکنندهها بهصورت تصادفی و بهواسطه فناوری اصلی شبکه کیپ به نام «پروتکل تصادفی بیکن» (Keep Random Beacon) انتخاب میشوند. انتخاب تصادفی امضاکنندگان کمک میکند تا احتمال هرگونه تبانی و تقلب امضاکنندگان برای سرقت دادهها و داراییها از بین برود.
نودها (امضاکنندهها) درصورت انجام کار صادقانه، توکن KEEP بهعنوان پاداش دریافت میکنند. اگر عملکرد نودی مخرب باشد، توکنهای سهامگذاریشده خود را در فرایند جریمه (Slashing) از دست میدهد.
کاربردهای شبکه Keep
تمرکز شبکه کیپ روی حفظ امنیت و حریم خصوصی دادههای کاربران بهطورغیرمتمرکز است. این موضوع توسعهدهندگانی را جذب کرده است که بهدنبال ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز مبتنیبر حفاظت از حریم خصوصی کاربران هستند. بهعنوان مثال، هر اپلیکیشنی که به دادههای شخصی، اطلاعات حسابهای مالی، سوابق بیمهای یا سوابق پزشکی احتیاج دارد، از حفاظت حریم خصوصی شبکه کیپ میتواند بهرهمند شود.
اپلیکیشن tBTC در شبکه Keep
شبکه Keep Network تلاش میکند تا تعاملپذیری و قابلیت همکاری بین بلاک چینهای لایهاول را بهبود ببخشد. برای این منظور، تیم توسعه کیپ پروژهای به نام تیبیتیسی (tBTC) را در سال ۲۰۲۲ روی این شبکه راهاندازی کرد که پُلی میان بیت کوین و اتریوم محسوب میشود.
پلتفرم tBTC به دارندگان بیت کوین اجازه میدهد روی شبکه اتریوم فعالیت کنند. در نتیجه این کار، خدمات مختلف دیفای همچون وامدهی و سهامگذاری و گیمینگ ازطریق پروژه tBTC دردسترس دارندگان بیت کوین قرار میگیرد.
اپلیکیشن تیبیتیسی بیت کوینهای کاربران را مطابق با استاندارد ERC۲۰ اتریوم توکنیزه میکند. بدینترتیب، هر توکن TBTC بهطورکامل با یک بیت کوین ذخیرهشده برابری دارد. کاربرانی که در ازای قفلکردن بیت کوینهای خود توکن TBTC دراختیار میگیرند، به اکوسیستم دیفای اتریوم دسترسی دارند و میتوانند درآمد کسب کنند.
افزونبراین، هرگاه کاربر به برداشت بیت کوینهای خود تمایل داشته باشد، با پرداخت کارمزد مشخصی میتواند بهراحتی دارایی TBTC خود را به بیت کوین تبدیل و آن را برداشت کند. بد نیست اشاره کنیم اپلیکیشن tBTC علاوهبر تیم توسعه کیپ، از پشتیبانی شرکتهای فناوری سوما (Summa) و کراسچِین گروپ (Cross-chain Group) نیز بهره میبرد.
کسب درآمد ازطریق سهامگذاری در شبکه Keep
کاربران شبکه کیپ میتوانند با سهامگذاری (Staking) یا واگذاری (Delegation) داراییهای خود نیز درآمد کسب کنند. در فرایند واگذاری، کاربر داراییاش را به سهامگذار واگذار میکند تا در سود سهامگذاری شریک شود. گفتنی است سود سالانه سهامگذاری در شبکه کیپ حدود ۲۱درصد است که رقم چشمگیری بهشمار میرود. اغلب استخرهای سهامگذاری کیپ نیز روی پلتفرم یونیسواپ (Uniswap) قرار گرفتهاند.
بیشتر بخوانید: آموزش کامل استیکینگ یا سهامگذاری
داشبورد سهامگذاری کیپ هم بخش مهمی از اکوسیستم این شبکه محسوب میشود که کار سهامگذاری را برای کاربران آسان میکند. این داشبورد تمام پیچیدگیهای مربوط به سهامگذاری را حذف میکند و با رابط کاربری ساده میزان توکن قفلشده و پاداش سهامگذاری را نمایش میدهد.
علاوهبراین، اکوسیستم کیپ ازطریق استخرهای پوششی (Coverage Pool) منبع کسب درآمدی برای کاربرانش مهیا کرده است. این استخرها بهمنظور اطمینان از عملکرد و ارزش یکبهیک توکنهای TBTC با بیت کوین ایجاد شدهاند. کاربران با سرمایهگذاری در این استخرها میتوانند علاوهبر کمک به تأمین امنیت اپلیکیشن تیبیتیسی، کسب سود کنند.
آشنایی با ارز دیجیتال کیپ نتورک
توکن «کیپ نتورک» با نماد KEEP توکن بومی و حاکمیتی شبکه کیپ است و فرایندها و تراکنشهای شبکه کیپ را تسهیل میکند. توکن KEEP مشوق مشارکتکنندگان شبکه کیپ بهحساب میآید و پاداشی برای کاربرانی است که کارهایی مانند ذخیرهسازی یا انتقال دادهها را انجام میدهند. همچنین، دارندگان این توکن میتوانند در رأیگیریهای شبکه شرکت کنند و حق رأی داشته باشند.
علاوهبراین، امکان سهامگذاری توکن کیپ نتورک برای کسب درآمد منفعل وجود دارد. گفتنی است کاربران اپلیکیشن tBTC نیز درصورت ارائه خدمات و سهامگذاری در این پلتفرم، پاداش خود را در قالب ارز دیجیتال کیپ نتورک دریافت میکنند. درحالحاضر (اوایل بهار۱۴۰۲)، این توکن با عرضه حداکثری یکمیلیارد واحد و عرضه درگردش ۸۶۰.۷میلیون واحد و قیمت ۱۸ سنت، ارزش بازاری ۱۶۱.۸میلیوندلاری دارد و در رتبه ۱۷۴ کوینمارکتکپ ایستاده است. صرافی متمرکز کراکن و صرافی غیرمتمرکز یونیسواپ عرضهکننده توکن Keep Network هستند.
کیف پولهای ارز دیجیتال Keep
ازآنجاکه ارز دیجیتال Keep روی بلاک چین اتریوم و با استاندارد ERC20 کار میکند، هر کیف پول سازگار با ERC20 میتواند گزینه مناسبی برای نگهداری داراییهای شبکه کیپ باشد. درادامه، به تعدادی از کیف پولهای پرکاربرد و معروفی اشاره میکنیم که میتوانید برای ذخیرهسازی و نگهداری ارز دیجیتال Keep استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ آموزش نصب و استفاده از کیف پول ارز دیجیتال
- کیف پول سختافزاری لجر (Ledger): این کیف پول آفلاین یکی از گزینههای ایمن برای نگهداری بیش از ۱,۵۰۰ کوین و توکن مختلف ازجمله توکن کیپ نتورک است. درحالحاضر، میتوانید این کیف پول را با میانگین قیمت ۴میلیون تومان در بازار ایران تهیه کنید.
- کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor): این کیف پول آفلاین هم یکی دیگر از ابزارهای بسیار ایمن برای نگهداری توکنهای ERC20 ازجمله کیپ نتورک بهشمار میرود. هزینه خرید کیف پول ترزور بسته به نوع آن بین ۳ تا ۱۱میلیون تومان متغیر است.
بیشتر بخوانید: کیف پول سختافزاری چیست؟ چطور کیف پول سختافزاری مناسب پیدا کنیم؟
- کیف پول متامسک (Metamask): این کیف پول یکی از کیف پولهای نرمافزاری مشهور و پرکاربرد اتریوم و وب ۳.۰ شناخته میشود که در قالب نسخههای اندروید و iOS دردسترس است و افزونه مجزایی برای مرورگر کروم دراختیارتان قرار میدهد.
- تراست والت (Trust Wallet): این کیف پول موبایلی و رایگان است و طبق نیاز خود، میتوانید نسخههای اندروید و iOS آن را بارگیری یا با افزونه مرورگر کروم آن کار کنید.
- اتمیک والت (Atomic Wallet): اگر ترجیح میدهید از کیف پولتان روی دستگاههای متعدد استفاده کنید، اتمیک والت گزینه مناسبی است. این کیف پول نرمافزاری و رایگان علاوهبر نسخههای اندروید و iOS، از ویندوز و مک و چند سیستمعامل دیگر کامپیوتری پشتیبانی میکند.
بیشتر بخوانید: بهترین کیف پول های ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۳
مروری بر شبکه Threshold
اکنون که میدانیم شبکه Keep چیست و بر چه مبنایی کار میکند، خالی از لطف نیست که محصول یکی از همکاریهای مهم کیپ نتورک، یعنی شبکه ترِشولد (Threshold) را هم معرفی کنیم.
در ژانویه۲۰۲۲، شبکه Threshold از ادغام دو پروتکل غیرمتمرکز و مبتنیبر حفظ حریم خصوصی کیپ و نیوسایفر (NuCypher) ایجاد شد. شبکه Threshold امنیت و حریم خصوصی کاربران را تضمین میکند و کنترل کامل داراییهای دیجیتال افراد را دراختیارشان قرار میدهد. دو سرویس اصلی این شبکه شامل خدمات رمزنگاری مجدد پروکسی (PRE) و پروتکل پُل تیبیتیسی (tBTC Bridge Protocol) میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با پلهای بلاک چینی (Bridges)؛ هر آنچه باید بدانید
سرویس رمزنگاری مجدد پروکسی راهحلی منحصربهفرد برای رفع نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی کاربران در وب ۳.۰ است. این سرویس با ادغام فناوریهای بهکاررفته در دو شبکه کیپ و نیوسایفر، سد مستحکمی برای حفاظت از دادههای کاربران ایجاد کرده است. بدینترتیب، توسعهدهندگان و کاربران اپلیکیشنهای غیرمتمرکز با کاربردهای مالی، پزشکی، بیمهای یا شبکههای اجتماعی میتوانند بهراحتی دادههای محرمانه خود را روی بلاک چینهای عمومی ذخیرهسازی کنند.
پروتکل پُل tBTC امنیت را افزایش میدهد
پروتکل پُل تیبیتیسی هم به کاربران کمک میکند تا علاوهبر حفظ حریم خصوصی و کاربردپذیری، داراییهای دیجیتال خود را بهطورایمن دراختیار داشته باشند. این پل رابط نیاز به پلتفرم شخص ثالث برای تبدیل بیت کوین به توکن ERC20 را از میان برمیدارد. با استفاده از فناوری کاملاً غیرمتمرکز و مقیاسپذیر نسخه دوم تیبیتیسی (tBTC v۲)، پروتکل tBTC Bridge به دارندگان بیت کوین کمک میکند تا در فرایندهای وامدهی و ایجاد استیبل کوین و تأمین نقدینگی اکوسیستم دیفای اتریوم مشارکت کنند.
همچنین، باید اشاره کنیم که شبکه Threshold توکن حاکمیتی ترشولد با نماد T هم عرضه کرده است که به کاربران اجازه میدهد تا در تصمیمگیریهای سازمان مستقل غیرمتمرکز ترشولد (Threshold DAO) مشارکت کنند. از ۱۰میلیارد واحد عرضه کل این توکن، ۹میلیارد بهصورت مساوی بین دارندگان توکن NU پروتکل نیوسایفر و دارندگان توکن KEEP پروتکل کیپ توزیع شده است. درحالحاضر، توکن T با قیمت ۳ سنت و ارزش کل ۳۳۹میلیون دلار در رتبه ۱۰۴ کوینمارکتکپ جای میگیرد.
سؤالات متداول
در پایان این مطلب، به تعدادی از پرسشهای رایج مرتبط با شبکه کیپ بهاختصار پاسخ دهیم.
شبکه Keep لایهای میانی برای محافظت از حریم خصوصی کاربران در بلاک چینهای عمومی مانند اتریوم ایجاد کرده است. فناوری Keep Network میتواند با رفع دغدغه امنیت دادهها، باعث گسترش و توسعه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بلاک چینی شود.
در سال ۲۰۱۷، دو کهنهکار صنعت کریپتو، مت لونگو و کوربین پون، شبکه کیپ نتورک را عرضه کردند. در کارنامه این دو متخصص رمزنگاری، راهاندازی اپلیکیشن «فولد» در سال ۲۰۱۴ نیز دیده میشود. لونگو و پون بهدنبال بهبود ویژگی حفاظت از حریم خصوصی کاربران، ایده شبکه کیپ نتورک را اجرایی کردند.
توکن کیپ نتورک (KEEP) توکن بومی و حاکمیتی شبکه Keep است که برای ارائه پاداش به نودها، پرداخت کارمزد تراکنشها، سرمایهگذاری و رأیگیری در این شبکه بهکار گرفته میشود. از ارز دیجیتال Keep میتوان برای ورود به اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی همچون tBTC و سهامگذاری و کسب سود منفعل استفاده کرد.
The post شبکه Keep چیست؟ آشنایی با شبکه و ارز دیجیتال Keep appeared first on ارزدیجیتال.