ریسکهای پشت پرده USDe و پروژه Ethena؛ آیا سقوط شبکه ترا دوباره تکرار میشود؟
استیبل کوین USDe و پروتکل اتنا (Ethena) اخیراً توجه معاملهگران زیادی را به خود جلب کردهاند. قیمت توکن اتنا (ENA) نیز یک هفته بعد از راهاندازی خود، ۱۳۸ درصد افزایش یافته است. تحلیلگرانی مثل آرتور هیز (Arthur Hayes) باور دارند که قیمت ENA به ۱۰ دلار میرسد اما ساختار این پروتکل انتقادات زیادی در پی داشته است. بعضی از تحلیلگران USDe را با استیبل کوین شبکه ترا مقایسه کرده و ادعا میکنند که ساختار پروژه Ethena در بازارهای نزولی شکست میخورد.
خلاصه خبر
- ساختار پروتکل اتنا انتقادات زیادی در پی داشته و بعضی از تحلیلگران USDe را با استیبل کوین شبکه ترا مقایسه کردهاند.
- تحلیلگران میگویند ساختار اتنا در یک بازار نزولی شکست میخورد.
به گزارش بیاین کریپتو، آندره کرونیه (Andre Cronje)، توسعهدهنده برجسته صنعت دیفای، با اشاره به تجربیات گذشتهاش در مورد سقوط شبکه ترا و صرافی FTX، اعلام کرد که نسبت به آینده USDe و پروتکل اتنا نگران است.
ریسکهای USDe و پروژه Ethena
آندره کرونیه اعلام کرده است که پروتکلِ به ظاهر امنِ اتنا ریسکهای قابلتوجهی دارد. او خاطرنشان کرده است:
اتنا اخیراً توجه معاملهگران زیادی را به خود جلب کرده است. این پروتکل در پروتکلهایی ادغام شده که ریسک پایینی دارند اما خود آن، ریسک زیادی دارد.
نگرانی اصلی کرونژ این است که اتنا از قراردادهای پرپچوال یا دائمی و وثیقههایی استفاده میکند که بازده مشخصی ندارند. قراردادهای دائمی به معاملهگران اجازه میدهد تا بدون مالکیت داراییهای دیجیتال، آنها را خرید و فروش کنند. به عبارت دیگر، USDe از اهرم داراییهایی مثل stETH به عنوان وثیقه خود استفاده و سعی میکند از طریق تعادل بین موقعیتهای لانگ (خرید) و شورت (فروش) ارزش باثباتی ایجاد کرده و در تئوری نوسانات بازار را خنثی کند.
با این حال، کرونژ باور دارد که نرخ تامین مالی منفی و سقوط بازار ارزهای دیجیتال میتواند این وثیقهها را از بین ببرد و ریسک قابلتوجهی برای ثبات USDe ایجاد کند. به نظر او این ساختار شبیه ساختار استیبل کوین شبکه ترا (USTC) است و هرچند در روندهای صعودی مناسب به نظر میرسد، در صورت معکوس شدنِ شرایط ثبات آن زیر سوال میرود. کرونژ خاطرنشان کرده است:
در حال حاضر به خاطر مثبت بودن بازار همه چیز عالی به نظر میرسد چون همه از موقعیتهای لانگ (خرید) راضی هستند. با این حال در نهایت این روند برعکس میشود، نرخ تأمین مالی منفی میشود، مارجین و وثیقهها تسویه شده و شما یک دارایی بدون پشتوانه خواهید داشت.
کییانگ جو (Ki Young Ju)، مدیرعامل پلتفرم کریپتوکوانت (CryptoQuant)، هم اعلام کرده است:
اتنا دیفای نیست. اتنا یک سیستم مالی متمرکز (CeFi) با ریسک زیاد است.
پروژه Ethena و استیبل کوین USDe چطور کار میکند؟
به گزارش بیتگت، اتنا روی بلاک چین اتریوم ساخته شده و نوع جدیدی از استیبل کوینها به اسم USDe را راهاندازی کرده است. برخلاف استیبلکوینهای سنتی مثل USDC یا تتر، USDe به ارزهای فیات وابسته نیست. در عوض، وثیقه USDe با داراییهای دیجیتال و موقعیتهای شورت (فروش) در بازار فیوچرز تامین میشود. این رویکرد منحصربهفرد به اتنا امکان میدهد تا مقیاسپذیرتر باشد و به زیرساختهای بانکی سنتی وابسته نباشد.
هسته اصلی اتنا، استیبل کوین USDe است. ثبات USDe از طریق مکانیزمی به اسم هجِ دلتا (Delta Hedging) فراهم میشود. در این مکانیزم ریسک تغییر قیمتِ داراییهای وثیقهگذاریشده از طریق موقعیتهای شورت جبران میشود.
به طور کلی برای ضرب USDe، کاربران باید درخواست قیمت خود و یک سفارش امضاشده را به API قیمتگذاری پروژه Ethena بفرستند. سرور اتنا سپس این درخواست را بررسی کرده و بعد از تایید، سفارش مذکور را برای اجرا به بلاک چین میفرستد و کاربر در ازای آن توکن USDe دریافت میکند. مدیریت لغزش قیمت (Slippage Management) تضمین میکند که نتایج تراکنش قابل پیشبینی است و خطر اختلاف قیمت به حداقل میرسد.
علاوه بر این، کاربران میتوانند توکنهای USDe خود را برای کسب پاداش استیک کنند. برای انجام این کار، کاربران USDe را به قرارداد هوشمند StakedUSDe منتقل میکنند و در ازای آن توکنهای استیکشدهی USDe (به اسم sUSDe) و پاداش میگیرند.
در نتیجه اتنا از طریق دو منبع اصلی بازده پایدار ایجاد میکند. اولی، استیک ETH برای دریافت پاداشهای لایه اجماع و لایه اجرا است. دومی هم استفاده از استراتژی پوشش دلتا است. این استراتژی به منظور کاهش ریسک نوسانات قیمت داراییهای وثیقهگذاریشده USDe به کار میرود.
همان طور که گفتیم، وثیقه USDe با داراییهای دیجیتال و موقعیتهای فیوچرز تامین میشود. بنابراین، ارزش USDe ممکن است تحت تاثیر نوسانات قیمت این داراییها قرار بگیرد. پروژه Ethena هم با ایجاد پوزیشنهای معکوس در بازار تلاش میکند تا این نوسانات را خنثی کند. به عنوان مثال اگر اتریوم جزئی از داراییهای وثیقه USDe باشد، اتنا با ایجاد موقعیت شورت ETH در بازار فیوچرز و استراتژی هج کردن سعی میکند از ریسک ناشی از نوسانات قیمت اتریوم در امان بماند.
افزایش پذیرش USDe و اتنا
به گزارش کریپتواسلیت، هفته گذشته اتنا به منظور ایجاد محصولی امنتر برای کاربران خود، بیت کوین را به عنوان پشتوانه USDe پذیرفت. طبق دادههای موجود، ارزش ذخایر BTC اتنا در صرافیهای مختلفی مثل بایننس و OKX به حدود ۵۳۷ میلیون دلار میرسد. این مبلغ تقریباً معادل ۲۶ درصد از کل ذخایر دارایی آن را تشکیل میدهد. از بین بقیه ذخایر اتنا هم میتوان به ۷۱۴ میلیون دلار اتریوم، ۳۵۳ میلیون دلار اتریوم استیکشده و ۳۶۵ میلیون دلار تتر اشاره کرد.
علاوه بر این، مارکت کپ USDe به ۲.۱۴ میلیارد دلار رسیده و حجم معاملات آن در روز گذشته ۳۶۴ میلیون دلار بوده است. پذیرش این استیبل کوین توسط پروژههای مهمی مانند میکردائو (MakerDAO) و فرکس فایننس (Frax Finance) هم باعث شده است تا اتنا در مدت زمانی کم به چنین رکوردهایی برسد.
علاوه بر این طرحهای پاداشدهی پروژه Ethena به رشد آن کمک کرده است. این پلتفرم برای مثال اعلام کرده افرادی که توکنهای اتنا (ENA) خود را به مدت حداقل هفت روز قفل کنند، ۵۰ درصد پاداشهایشان افزایش مییابد. به طور کلی کاربرانی که حداقل ۵۰ درصد از ENA خود را نسبت به موجودی USDe خود قفل کنند، واجد شرایط دریافت این افزایش پاداش میشوند.
علاوه بر این توکن اتنا که به تازگی راهاندازی شده، در این مدت به رشد خوبی رسیده و در حال حاضر در بالای محدوده ۱.۲۵ دلار قرار دارد. تحلیلگرانی مثل آرتور هیز هم باور دارند که قیمت این توکن به ۱۰ دلار میرسد.
نوشته ریسکهای پشت پرده USDe و پروژه Ethena؛ آیا سقوط شبکه ترا دوباره تکرار میشود؟ اولین بار در مجله نوبیتکس. پدیدار شد.