ترون یکی از بلاکچینهای محبوب و پرطرفدار در دنیای ارز دیجیتال است که در توسعه و پیشرفت، تقریباً مسیر بلاکچین اتریوم را در پیش گرفته است. ارز دیجیتال شبکه ترون، کوین TRX است که در رتبه ۱۱ ارزهای دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار جای گرفته است. در این مقاله از مجله کریپتوگرام بلاکچین ترون، ارز دیجیتال TRX، نحوه کار شبکه ترون، نحوه خرید و فروش ترون و بهترین کیف پولهای نگهداری ترون را بررسی خواهیم کرد.
فهرست عناوین
ترون چیست؟
ترون (Tron) یک پلتفرم بلاکچینی برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز (Dapp) است که از قراردادهای هوشمند و توکنهای غیرمثلی (NFT) نیز پشتیبانی میکند. در حال حاضر، توسعه و حفظ شبکه ترون برعهده یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در سنگاپور به نام ترون دائو (Tron Dao) است.
شبکه ترون، از نوعی الگوریتم اثبات سهام به نام الگوریتم اجماع اثبات سهام نیابتی یا نمایندگیشده (Delegated Proof of Stake) استفاده میکند. ظرفیت پردازش شبکه ترون حدود ۲,۰۰۰ تراکنش بر ثانیه و کارمزد آن در مقایسه با بلاکچینهایی مثل اتریوم، بسیار کم است. شبکه ترون علاوه بر TRX، ارز دیجیتال بومی و اصلی خود، از استیبل کوینهای مختلف مثل USDT و USDC نیز در قالب توکنهای TRC-20 پشتیبانی میکند.
تاریخچه ترون
در سال ۲۰۱۷، شخصی به نام جاستین سان که یکی از مدیران سابق شرکت ریپل بود، بنیاد ترون (Tron Foundation) را در کشور سنگاپور تشکیل داد. هدف جاستین سان توسعه یک ماشین مجازی و یک بلاکچین با مقیاسپذیری بالا بود که تولیدکنندگان محتوا بتوانند از طریق آن درآمدزایی کنند.
جاستین سان بلاکچینی را توسعه داد که در آن، تولیدکنندگان محتوا تنها مالک محتوای خود بودند و سرویسهای واسطه نقشی در آن نداشتند. در این بلاکچین، تولیدکنندگان محتوا در ازای محتوای باارزش خود از مخاطبان ارز دیجیتال TRX دریافت میکردند.
با این حال، مدل تولید و اشتراکگذاری محتوا برای شبکه ترون موفقیتآمیز نبود و بنیاد ترون آن توجهی را که مدنظر داشت، از کاربران دریافت نکرد. در نتیجه، طراحی بلاکچین ترون تغییر کرد و شبکه ترون به یک پلتفرم بلاکچینی برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز تبدیل شد.
در سال ۲۰۱۸، بنیاد ترون سیستم اشتراک فایل بیت تورنت (BitTorrent) را نیز خریداری کرد تا با استفاده از قابلیتهای این سیستم، سرعت دانلود و آپلود در شبکه ترون را افزایش دهد. در همین سال، شبکه اصلی و متنباز ترون بهصورت رسمی راهاندازی شد.
در سال ۲۰۱۹، شبکه ترون همکاری خود را با شرکت تتر (Tether Limited) آغاز کرد و توانست استیبل کوین USDT را بر بستر خود راهاندازی کند. در حال حاضر، ارز تتر شبکه ترون یکی از برترین استیبل کوینهای بازار ارز دیجیتال است و بهدلیل سرعت تراکنش بالا و کارمزد کم، توسط بسیاری از سرمایهگذاران استفاده میشود.
در سال ۲۰۲۱، بلاکچین و بنیاد ترون بهطور کامل غیرمتمرکز شدند. بنیاد ترون به ترون دائو (Dao مخفف سازمان مستقل غیرمتمرکز) تبدیل شد و اداره آن به دستان جامعه کاربری سپرده شد. پس از تشکیل ترون دائو، جاستین سان (مدیرعامل بنیاد ترون) از سمت خود کنارهگیری کرد. در حال حاضر نیز شبکه ترون توسط کاربران و از طریق قراردادهای هوشمند اداره میشود.
بنیانگذاران ترون
بنیانگذار اصلی ترون، جاستین سان است که مدتی بهعنوان مدیرعامل این شرکت فعالیت کرد. جاستین سان متولد سال ۱۹۹۰ است و در دانشگاههای پکن و پنسیلوانیا تحصیل کرده است.
قبل از تاسیس ترون، جاستین سان یکی از مدیران شرکت ریپل در کشور چین بود. جاستین سان در سری سیام رسانه فوربس آسیا جزو ۳۰ کارآفرین برتر شناخته شد. جاستین سان در سوابق خود بهعنوان بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شبکه اجتماعی PEIWO، مدیرعامل شرکت بیتتورنت (BitTorrent) و مدیرعامل شرکت رین بری (Rainberry) نیز فعالیت داشته است.
شبکه ترون چگونه کار میکند؟
ارز دیجیتال ترون قبلا یک توکن ERC-20 بر بستر بلاکچین اتریوم بود؛ اما بعدها شبکه ترون کاملا مستقل شد و اکنون ترون یک بلاکچین غیرمتمرکز است. در حال حاضر، شبکه ترون توسط هیچ نهاد یا شخصی کنترل نمیشود؛ بلکه جامعه کاربری شبکه به تصمیمات حاکمیتی رای میدهند و به نتیجهگیری میرسند.
بلاکچین ترون یک ساختار ۳ لایه دارد؛ یعنی این بلاکچین از ۳ لایه مختلف تشکیل شده است که هر کدام از آنها وظایف خاصی را برعهده دارند. لایه اول، لایه اپلیکیشن (Application Layer) است که برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز استفاده میشود. لایه دوم، لایه اصلی (Core Layer) شبکه ترون است. لایه اصلی، همان لایه هسته بلاکچین ترون است که دستورها و عملیات قراردادهای هوشمند در آن اجرا میشود. و در نهایت لایه سوم، لایه ذخیرهسازی (Storage Layer) است که برای ذخیرهسازی دادهها و تاریخچه بلاکچین استفاده میشود و نقش بسیار مهمی در امنیت شبکه ترون ایفا میکند.
در شبکه ترون، هر کاربر شبکه بهصورت پیشفرض ۶۰۰ امتیاز پهنای باند (معادل ۶۰۰ بایت داده) در اختیار دارد. حجم تراکنشها، با مقدار بایتی که در یک بلاک اشغال میکنند، سنجیده میشود. بنابراین، اگر حجم یک تراکنش بیشتر از امتیاز پیشفرض یک کاربر باشد، آن کاربر باید امتیاز پهنای باند بیشتری خریداری کند. برای خریداری یا دریافت امتیاز پهنای باند، کاربران باید ارز دیجیتال TRX استیک یا سپردهگذاری (Staking) کنند.
شبکه ترون از الگوریتم اجماع اثبات سهام نیابتی (DPoS) استفاده میکند و استیک کردن ترون بر اساس همین الگوریتم انجام میشود. استیک کنندگان با ارسال یک اسنپ شات از وضعیت بلاکچین ترون، پاداش میگیرند. علاوه بر این، بخشی از کارمزد تراکنشها نیز به استیک کنندگان شبکه ترون پرداخت میشود. کاربران بر اساس مقدار توکنهایی که استیک کردهاند، حق رای دریافت میکنند. افرادی که حق رای دارند میتوانند در تصمیمات حاکمیتی شرکت کنند.
یکی از مهمترین تصمیمات، تعیین ۲۷ نماینده اصلی شبکه ترون است. این نمایندهها همان نودهای شبکه ترون هستند که وظیفه تولید بلاک را برعهده دارند. بنابراین، در شبکه فرایند استخراج یا حل کردن پازل ریاضی برای دریافت پاداش وجود ندارد. پاداشهای شبکه ترون ابتدا بین ۲۷ نماینده اصلی توزیع میشود. سپس نمایندهها پاداش دریافت شده را بر اساس رتبه و قدرت رای، بین کسانی که به نمایندهها رای دادهاند تقسیم میکنند.
ترون یک پلتفرم بلاکچینی برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز است و از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند. استاندارد توکنسازی شبکه ترون استاندارد TRC-20 است. روش کار این استاندارد مشابه استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم است. توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از استاندارد TRC-20، قراردادهای هوشمند و توکنهای مختلفی را بر بستر شبکه ترون راهاندازی کنند.
علاوه بر قراردادهای هوشمند، شبکه ترون از توکنهای غیرمثلی یا NFT نیز پشتیبانی میکند. استاندارد ساخت NFT بر بستر شبکه ترون، استاندارد TRC-721 است. در حال حاضر، ترون یکی از بلاکچینهای محبوب برای ساخت NFT است و تاکنون توسعهدهندگان و هنرمندان زیادی مجموعههای خود را در بلاکچین ترون منتشر کردهاند. از مجموعههای NFT معروفی که بر بستر ترون عرضه شدهاند، میتوان به مجموعههای تیپانکس (Tpunks)، ایپانافتی (APENFT)، دِویکینز (Devikins) و ترون نینجا (TRON Ninjas) اشاره کرد.
ارز دیجیتال ترون چیست؟
ارز دیجیتال ترون یا ترونیکس (TRX) توکن بومی شبکه ترون است که در پلتفرمها و برنامههای غیرمتمرکز ساختهشده بر بستر این شبکه، استفاده میشود. ترون قبلا یک توکن مبتنی بر استاندارد ERC-20 در شبکه اتریوم بود؛ اما بعدا به کوین بلاکچین مستقل و غیرمتمرکز ترون تبدیل شد.
عرضه کل ارز دیجیتال ترون حدود ۱۰۰ میلیارد و عرضه در گردش آن بیش از ۸۷ میلیارد توکن است. در زمان نگارش این مقاله، ارزش بازار ارز دیجیتال ترون کمی بیش از ۱۲ میلیارد دلار و حجم معاملات روزانه آن حدود ۲۲۲ میلیون دلار است.
اوج قیمت ارز دیجیتال ترون ۰.۲۲ دلار است که در ۶ ژانویه ۲۰۱۸ (۱۶ دیماه ۹۶) به ثبت رسید. کف قیمت TRX نیز ۰.۰۰۱۸ دلار است که در تاریخ ۱۲ نوامبر ۲۰۱۷ (۲۱ آبان ۹۶) به ثبت رسید.
بهترین کیف پولهای ترون
ترون یکی از ارزهای دیجیتال محبوب در میان سرمایهگذاران است و تقریبا به تمام کیف پولهای معروف اضافه شده است. در ادامه، به بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال ترون اشاره میکنیم.
در میان کیف پولهای سختافزاری یا سرد، برای نگهداری ارز دیجیتال ترون میتوانید از کیف پولهای لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)، ترزور (Trezor) و کیف پول سختافزاری سیف پل (SafePal) استفاده کنید. از بهترین کیف پولهای نرمافزاری برای نگهداری TRX نیز میتوان به کیف پولهای لاکت ولت (Locket Wallet)، ترون لینک (TronLink)، تراست ولت (Trust Wallet)، اتمیک (Atomic) و گواردا (Guarda) اشاره کرد.
خرید و فروش ترون
ارز دیجیتال TRX در بسیاری از صرافیهای بزرگ ارز دیجیتال لیست شده است. شما میتوانید با مراجعه به صفحه خرید و فروش ترون در صرافی کریپتوگرام و ایجاد یک حساب کاربری، بهراحتی ترون بخرید یا بفروشید. اگر برای ساخت حساب و احراز هویت در کریپتوگرام نیاز به راهنمایی دارید، میتوانید مقاله آموزش تصویری احراز هویت در کریپتوگرام را مطالعه کنید.
در ضمن، ارز دیجیتال ترون را میتوانید از صرافیهای غیرمتمرکز (DEXها) نیز خریداری کنید. در میان دکسهای محبوب، ارز دیجیتال TRX را میتوان در صرافیهای غیرمتمرکز سان سواپ (Sunswap) و کاین پروتکل (Kine Protocol) در شبکه اصلی ترون خرید و فروش کرد. در صرافی پنکیک سواپ (Pancake Swap) و یونی سواپ (Uniswap) نیز میتوانید ارز دیجیتال ترون را روی شبکه بایننس اسمارت چین (BSC) خرید و فروش کنید.
آینده ارز دیجیتال ترون
بازار ارز دیجیتال یک بازار پیچیده و پرنوسان است؛ در نتیجه، پیشبینی آینده ارزهای دیجیتال مثل TRX، کار بسیار سختی است. ترون بهعنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز برای راهاندازی Dappها و قراردادهای هوشمند، سرعت تراکنش بالایی دارد و بهواسطه کارمزد بسیار کم، علاقه توسعهدهندگان را به خود جلب کرده است.
بنیاد ترون یکی از بنیادهای فعال دنیای ارز دیجیتال است و هر سال، رویدادی به نام هکاترون (Hackatron) توسط بنیاد ترون برگزار میشود. در این رویداد توسعهدهندگان باهم رقابت میکنند تا بهترین برنامههای غیرمتمرکز را بر بستر شبکه ترون بسازند.
فعالیتهای منظم بنیاد ترون و رشد نسبی ارزش بازار و حجم معاملات ترون در سالهای اخیر نشان میدهد که ترون توسط یک سازمان کامیونیتی محور، فعال و حمایتگر اداره میشود. اگر بلاکچین ترون بتواند کاربران و سرمایهگذاران خود را فعال و علاقهمند نگه دارد، بهنظر میرسد که ارز دیجیتال TRX میتواند در سالهای آینده روند رشد خود را حفظ کند و همچنان در میان برترین ارزهای دیجیتال قرار بگیرد.
با این حال باید در نظر بگیریم که سرعت پیشرفت در دنیای ارز دیجیتال بسیار بالاست. با توجه به ظهور شبکههای جدید که از سرعت و مقیاسپذیری بسیار بالا و کارمزد کم برخوردارند، شبکه ترون رقابت سختی را در پیش دارد و باید برنامههای جذاب و موثری ارائه کند تا بتواند با رقیبهای پرقدرت خود همگام شود.
جمعبندی
ترون یک بستر و یک پلتفرم بلاکچینی برای اشتراکگذاری محتوا و ساخت و توسعه برنامههای غیر متمرکز است. کوین بومی شبکه ترون، ارز دیجیتال TRX است که برای پرداختهای درونشبکه، پاداش دادن به کاربران و در DAppها و بازیهای ساختهشده بر بستر شبکه ترون استفاده میشود. در این مطلب، بلاکچین ترون و ارز دیجیتال TRX را بررسی کرده و درباره تاریخچه، بنیانگذاران و نحوه کار شبکه ترون صحبت کردیم.
پرسشهای متداول
ارز دیجیتال ترون بلاکچین خود را دارد و ارزهای دیجیتال دیگری مانند تتر روی این شبکه قابل استفاده هستند.
کارمزدها در شبکه ترون اغلب از شبکه اصلی اتریوم کمتر است، با این حال اتریوم اکوسیستم بسیار بزرگتری دارد.
ترون جزو ارزهای دیجیتال برتر بازار است، اما تصمیمگیری درباره خرید این ارز دیجیتال به شرایط هر سرمایهگذار بستگی دارد.
جاستین سان بهعنوان بنیانگذار شبکه و ارز دیجیتال ترون شناخته میشود.
لاکت ولت و تراست ولت دو مورد از بهترین کیف پولهای ترون برای ایرانیها هستند.
برای خرید ترون میتوانید به صرافیهای ارز دیجیتال مثل کریپتوگرام مراجعه کنید.
برگزیده
لینک کپی شد