بهترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ (سهامگذاری) در سال ۲۰۲۴
دنیای ارزهای دیجیتال به سرعت در حال رشد و کسب جایگاه در امور مالی افراد است. گسترش این حوزه به گونهای پیش رفته است که عموم افراد به سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال فکر میکنند. برخی قدم فراتر گذاشته و سادهترین روش برای کسب سود از رمزارزها، یعنی خرید و نگهداری آنها برای مدتی معین و فروش آنها همزمان با افزایش قیمت را امتحان کردهاند. اما حوزه ارزهای دیجیتال و روشهای کسب درآمد از این کلاس دارایی نوظهور به اینجا ختم نمیشود. یکی از بهترین روشهای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال استیکینگ یا سهامگذاری است. در این مقاله با استیکینگ آشنا شده و بهترین ارز ها برای استیکینگ در سال 2024 را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
اگر بخواهیم استیکینگ را به طور خیلی ساده معرفی کنیم، شاید نزدیکترین پدیده به سهامگذاری ارز دیجیتال، باز کردن یک حساب پسانداز با سود بالا در یک بانک باشد. در حقیقت شما سپرده معینی را به بانک شده قرض میدهید و توافق میکنید که به اصل پول در مدتزمان قرارداد دست نزنید، در عوض بانک متعهد میشود که به سپرده شما سود پرداخت کند.
در تئوری، استیکینگ ارز دیجیتال نیز خیلی شبیه به باز کردن یک حساب سوددهی در بانک است اما دلایل سهامگذاری در دنیای ارزهای دیجیتال خیلی فراتر از کسب سود است. زمانی که داراییهای رمزنگاری شده در یک شبکه بلاکچین استیک (Stake) یا سهامگذاری میشوند، در واقع باری از عملیاتهای آن شبکه بر عهده کاربران قرار میگیرد و این امر به طور داوطلبانه به پیشبرد امور کمک میکنند. سهامگذاران در ازای این کار پاداشی مشخص دریافت میکنند. درست مثل حساب سوددهی بانک، در سهامگذاری نیز، دارایی افراد به مدت مشخصی قفل میشود و نمیتوان اصل پول را برداشت کرد، اما در انتهای این عملیات، پاداشی از جنس همان دارایی استیک شده به دست خواهد آمد و اصل دارایی نیز آزاد میشود.
در حال حاضر بسیاری از بلاکچینها از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکنند. تحت این سازوکار، افراد میتوانند با سهامگذاری دارایی خود در شبکه، به یک اعتبارسنج (Validator) تبدیل شوند و در امر اعتبارسنجی تراکنشهای جدید و افزودن بلاکهای جدید به بلاکچین ایفای نقش کنند.
شاید این پرسش پیش بیاید که چرا لازم است حتما دارایی یک اعتبارسنج در شبکه قفل شود تا او بتواند سهمی در پیشبرد امور بلاکچین داشته باشد. پاسخ این پرسش در این است که اعتبارسنجها وظیفه تایید تراکنشها را بر عهده دارند و به کمک فعالیت آنها بلاکهای جدید ایجاد میشوند. اگر زمانی این افراد تصمیم بگیرند صادقانه رفتار نکنند، بخشی یا کل دارایی قفل شده آنها توسط شبکه به عنوان جریمه برداشت میشود. در واقع این مکانیزمی است که شرکت کنندگان را همواره در مسیر درست نگه دارد، زیرا پاداش درستکاری بیش از اعمال خرابکارانه در شبکههای اثبات سهام است.
بهترین ارزها برای استیکینگ در سال 2024
با توجه به اینکه بسیاری از شبکههای بلاکچینی از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکنند، ارزهای دیجیتال بسیاری برای استیکینگ وجود دارد. در ادامه با بهترین ارز ها برای استکینگ در سال 2024 بیشتر آشنا میشویم و به میزان بازگشت سود تقریبی هرکدام اشاره خواهیم کرد.
ترون
ترون یک پلتفرم دیجیتال غیرمتمرکز است که با ارز دیجیتال خاص خود به نام Tron یا TRX شناخته میشود. ترون در سال 2017 توسط جاستین سان، که هماکنون مدیرعامل این پلتفرم است در سنگاپور به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی تأسیس شد. هدف ترون میزبانی از یک سیستم سرگرمی جهانی برای به اشتراکگذاری مقرون به صرفه محتوای دیجیتال است. بر اساس آمارها تا اوت 2023، حدود 180 میلیون حساب در پلتفرم ترون پلتفرم ترون ایجاد شده است. همچنین شایان ذکر است که جاستین سان مدیرعامل پلتفرم بیت تورنت است که یکی از برنامههای اشتراک فایل محسوب میشود.
بدون شک یکی از بهترین ارز ها برای استکینگ، ترون یا TRX است. با سهامگذاری ترون در شبکه، به سادگی میتوان به یک درآمد غیرفعال رسید و همچنین از داراییهای هولد شده هم به نحو احسن کسب سود کرد. سهامگذاری ترون به شیوههای مختلفی انجام میشود اما به طور کلی نرخ سود سالانه استیکینگ ترون بین ۳ تا ۵ درصد است.
در بخش نوبیفای نوبیتکس نیز میتوان در قسمت استیکینگ ارز ترون را سهامگذاری کرد. در پلتفرم استیکینگ نوبیتکس معمولا ارز ترون 30 روز قفل میشود و پس از آن سود استیکینگ به کاربران پرداخت میشود.
برای آشنایی با سرویس استیکینگ نوبیتکس میتوانید این مقاله را مطالعه کنید: چگونه در نوبیتکس دارایی دیجیتال خود را استیک کنیم؟
اتریوم
اتریوم شبکهای متشکل از رایانهها در سرتاسر جهان است که از مجموعه قوانینی به نام پروتکل اتریوم پیروی میکنند. اتریوم پس از بیت کوین مهمترین ارز دیجیتال موجود در بازار است و دارای یک اکوسیستم بسیار وسیع از انواع داراییهای دیجیتال است.
به دلیل پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، بسیاری از استارتآپها و پروژههای تازه تاسیس ترجیح میدهند به جای پیادهسازی شبکهای مستقل در ابتدای کار برای خود، یک توکن در شبکه اتریوم ایجاد کنند و از استاندارد این شبکه پیروی کنند تا با پیچیدگی فنی برخورد نکنند و از طرفی دیگر هزینههای آنها کاهش یابد. در حال حاضر هزاران توکن در شبکه اتریوم در حال فعالیت هستند و از امنیت و امکانات بینظیر این بلاکچین بهره میبرند.
در گذشتهای نه چندان دور الگوریتم توافق جمعی اتریوم همانند بیت کوین؛ اثبات کار بود، اما به دلیل هزینه بالای دستگاه ماینر و مصرف انرژی سرسام آور و محدودیتهای مقیاسپذیری، پروژه اتریوم تصمیم گرفت تا با یک پوستاندازی بزرگ به سوی اثبات سهام حرکت کند. بنابراین مدتی است که امکان استیکینگ اتریوم برای کاربران به وجود آمده است.
اتریوم را میتوان به طور مستقل یا از طریق یک ساختار واسطه مانند کیف پول ارز دیجیتال، صرافیها یا استخرها سهامگذاری کرد. برای تبدیل شدن به یگ اعتبارسنج شبکه به صورت انفرادی لازم است حداقل 32 واحد اتر در شبکه اتریوم سهامگذاری شود.
نرخ سود استیکینگ اتریوم در حال حاضر حدود 2.76 درصد است. این بدان معناست که به طور متوسط، سهامگذاران اتریوم در صورتی که دارایی خود را به مدت 365 روز در شبکه قفل کنند، حدود 2.76 درصد سود به دست میآورند. البته باید توجه داشت که نرخ سود استیکینگ همواره در حال تغییر است و بهتر است پیش از هرگونه تصمیمگیری، اطلاعات بهروز مربوط به سهامگذاری را بررسی کنید.
فانتوم
فانتوم یک پلتفرم با سابقه در حوزه ارزهای دیجیتال است که با راهاندازی یک پلتفرم پشتیبانیکننده از قراردادهای هوشمند، در تلاش است تا مشکلات مقیاسپذیری شبکههای بلاکچینی را حل کند و در عین حال با دیگر بازیگران این عرصه از جمله اتریوم رقابت کند.
فانتوم بر اساس یک مدل از الگوریتم اثبات سهام خاص کار میکند، به این معنی که شبکه این پلتفرم، به کاربرانی متکی است که توکنهای فانتوم (FTM) خود را روی شبکه قفل میکنند تا امر اعتبارسنجی انجام شود. نرخ استیکینگ فعلی فانتوم تقریبا بین 1.58 تا 1.98 درصد است. این بدان معناست که به طور متوسط، سهامگذاران فانتوم در صورتی که دارایی خود را به مدت 365 روز در شبکه قفل کنند، حدودا 2 درصد سود به دست میآورند.
در بخش نوبیفای نوبیتکس نیز میتوان در قسمت استیکینگ ارز فانتوم را سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس، ارز فانتوم را میتوان در بازههای 15، 30 و 60 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد.
البته باید توجه داشت که نرخ سود استیکینگ همواره در حال تغییر است و بهتر است پیش از هرگونه تصمیمگیری، اطلاعات بهروز مربوط به سهامگذاری بررسی کنید تا بهترین ارزها برای استیکینگ را شناسایی کنید.
کاردانو
کاردانو یک بلاکچین اثبات سهام (PoS) است که به عنوان یک بلاکچین نسل سوم شناخته میشود. بیشترین تمرکز این بلاکچین حل مشکل مقیاسپذیری است که اغلب بلاکچینهای نسل دوم با آن برخورد کردهاند در نتیجه هزینه Gas این شبکههای در مواقع ازدحام سر به فلک میکشد. کاردانو جایگزینی کارآمدتر برای شبکههای اثبات کار (PoW) محسوب میشود. ارز بومی بلاکچین کاردانو، آدا (ADA) نام دارد و به کمک این ارز کل شبکه ایمن میشود.
کاردانو به طور کلی قصد دارد تا مفهومی که اتریوم به دنیای بلاکچین وارد کرد را در بخشهای مختلف بهبود بخشد. با این دیدگاه ایجاد برنامههای مالی غیرمتمرکز، توکنهای نو، بازیها و سایر نوآوریها در بستر این شبکه فراهم میشود. کاردانو به همین دلایل یکی از بهترین ارزها برای سهامگذاری محسوب میشود. راههای مختلفی برای استیکینگ کاردانو یا آدا (ADA) وجود دارد مثلا میتوان شخصا اعتبارسنج شبکه شد، یا اینکه یک فرد را به عنوان اعتبارسنج شبکه انتخاب کرد و فرد تعیین شده سود استیکینگ را با انتخابکنندگان خود تقسیم خواهد کرد.
نرخ استیکینگ تخمینی فعلی کاردانو بین 1.2 تا 1.3 درصد است. این بدان معناست که به طور متوسط، سهامگذاران کاردانو در صورتی که دارایی خود را به مدت 365 روز در شبکه قفل کنند، حدودا 2 درصد سود به دست میآورند. در بخش نوبیفای نوبیتکس نیز میتوان استیکینگ ارز کاردانو را یافت و اقدام به سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس ارز ADA را میتوان در بازههای 15، 30 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد. باید توجه داشت که نرخ سود همواره دچار نوسان میشود پس بهتر است برای یافتن بهترین ارز برای استیک با بالاترین سود بهروزترین دادهها را دنبال کنید.
سولانا
سولانا یک پلتفرم بلاکچین است که از برنامههای غیرمتمرکز و مقیاسپذیر میزبانی میکند. ایده اصلی ساخت سولانا دستیابی به عملکردی بهتر از اتریوم است. تمرکز اصلی سولانا بر دو بخش اصلی؛ مقیاسپذیری و امنیت است. همچنین سولانا از یک الگوریتم منحصربهفرد به نام اثبات تاریخچه استفاده میکند و همین الگوریتم باعث شده تا پردازش تراکنشها در این شبکه بسیار سریعتر از رقبا باشد و در عینحال هزینه آنها بسیار پایینتر باشد. سازوکار شبکه سولانا نیز به گونهای طراحی شده است که میتوان با سهامگذاری ارز سولانا در امور شبکه مشارکت داشت و یکی از بهترین ارز ها برای استیکینگ محسوب میشود.
نرخ استیکینگ تخمینی فعلی سولانا بین 5 تا 7 درصد است. این بدان معناست که به طور متوسط، سهامگذاران سولانا در صورتی که دارایی خود را به مدت 365 روز در شبکه قفل کنند، حدودا 6 درصد به طور میانگین سود به دست میآورند. در بخش نوبیفای نوبیتکس نیز میتوان استیکینگ ارز سولانا را یافت و اقدام به سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس ارز SOL را میتوان در بازههای 15، 30 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد. باید توجه داشت که نرخ سود همواره دچار نوسان میشود پس بهتر است برای یافتن بهترین ارز برای استیک با بالاترین سود، بهروزترین دادهها را جستوجو کنید.
کازماس
کازماس یکی از قدیمیترین پروژههای حوزه بلاکچین است که برای تسهیل ارتباط میان دفتر کل توزیع شده بدون نیاز به سرورهای متمرکز توسعه یافته است. موفقیتهای این پروژه باعث شده است تا لقب اینترنت بلاکچین به این پروژه تعلق گیرد. کازماس اولین پلتفرم کاملا رایگان است که قابلیت همکاری بین سیستمهای مختلف از جمله بایننس چین و ترا را امکانپذیر میکند. این توسعه به حدی پیش رفته است که در حدود 151 میلیارد دلار دارایی دیجیتال تحت مدیریت کازماس قرار دارد. ارز دیجیتال این بلاکچین اتم (ATOM) نام دارد و محبوبیت بسیاری در میان معاملهگران دارد. از آنجایی که کازماس یک شبکه بلاکچین اثبات سهام (PoS) است، سهامگذاری ارز اتم در این شبکه برای کاربران امکانپذیر است.
نرخ استیکینگ فعلی اتم، تقریبا بین 13.7 تا 14 درصد است که یکی از بهترین ارزها برای استیک با بالاترین سود محسوب میشود. البته برخی پروتکلها میزان بیشتر یا کمتری را ارائه میکنند. در بخش نوبیفای نوبیتکس نیز میتوان استیکینگ ارز اتم را یافت و اقدام به سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس ارز ATOM را میتوان در بازههای 15، 30 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد. باید توجه داشت که نرخ سود همواره دچار نوسان میشود پس بهتر است برای یافتن بهترین ارز برای استیک با بالاترین سود، بهروزترین دادهها را جستوجو کنید.
بایننس کوین
بایننس کوین ارز متعلق به بلاکچین بایننس است که توسط صرافی بایننس توسعه یافته است. در زمانی که تنها اتریوم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکرد، یکی از بلاکچینهایی که دست به رقابت در این حوزه زد بایننس بود. این بلاکچین در حوزه قراردادهای هوشمند بسیار موفق عمل کرده است، به طوری که بسیاری از پروژهها بر روی پلتفرم بایننس راهاندازی شدهاند. دلیل این استقبال پیادهسازی ساده و هزینه کارمزد این شبکه نسبت به دیگر رقبا است. بایننس نیز از نوعی اثبات سهام استفاده میکند که امکان استیکینگ ارز بایننس کوین را فراهم میکند.
نرخ سود فعلی استیکینگ بایننس کوین تقریبا 2 درصد است. البته برخی پروتکلها و نمایندگان ممکن است میزان بیشتر یا کمتری را ارائه کنند. در بخش نوبیفای نوبیتکس میتوان استیکینگ ارز بایننس کوین را یافت و اقدام به سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس، ارز BNB را میتوان در بازههای 15، 30 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد. باید توجه داشت که نرخ سود همواره دچار تغییرات میشود و در بازههای مختلف میزان آن کم یا زیاد میشود. بنابراین برای یافتن بهترین ارز برای استیک با بالاترین سود، بهتر است دادههای این حوزه را در لحظه جستوجو کنید.
تزوس (Tezos)
تزوس یک شبکه بلاکچین است که اغلب به خاطر شهرت توکن بومی خود XTZ یا تزوس شناخته میشود، البته این ارز با نام tezzie نیز میان معاملهگران معروف است. تزوس در حوزه امور دیفای DeFi، برنامههای غیرمتمرکز و توکن غیرقابل تعویض (NFT) فعال است.
یکی از فرقهای اساسی بلاکچین تزوس با دیگر بلاکچینها این است که امکان هارد فورک یا انشعاب در این ساختار توسط یک مکانیزم غیرممکن شده است. به همین خاطر، بهروزرسانیها و ارتقاء در شبکه با یک سازوکار رایگیری انجام میشود. از سوی دیگر امکان استیکینگ تزوس برای کاربران فراهم است و افراد میتوانند با سهامگذاری ارز تزوس در امور شبکه مشارکت کنند. نرخ سود فعلی استیکینگ تزوس به طور میانگین بین 4 تا 7 درصد است. البته برخی پروتکلها ممکن است میزان بیشتر یا کمتری را ارائه کنند.
تتر
تتر (USDT) به عنوان بزرگترین استیبل کوین بازار شناخته میشود. هدف از ساخت پروژه تتر، ایجاد یک ارز دیجیتال است که قیمت آن نوسان زیادی ندارد و همواره در بازه یک دلار در نوسان است، علاوهبر به دلیل ثابت بودن نسبی قیمت تتر میتوان ارزش سرمایه را ثابت نگهداشت و همچنین از سودهای حاصل از ترید محافظت کرد.
نرخ استیکینگ فعلی تتر تقریبا بین 1 تا 5.75 درصد است که آن را به یکی از بهترین ارزها برای استیکینگ تبدیل میکند، زیرا افرادی که تتر نگهداری میکنند سود خاصی از نوسانات قیمتی بدست نمیآورند. بنابراین سهامگذاری یک گزینه مناسب برای آنها محسوب میشود. در بخش نوبیفای، قسمت ییلد فارمینگ در صرافی نوبیتکس میتوان استیکینگ ارز تتر را آغاز و اقدام به سهامگذاری کرد. در پلتفرم نوبیتکس ارز USDT را میتوان در بازههای 15، 30 روزه قفل نمود و پس از آن سود استیکینگ را دریافت کرد. باید توجه داشت که نرخ سود همواره دچار نوسان میشود پس بهتر است برای یافتن بهترین ارز برای استیک با بالاترین سود، اطلاعات خود را بهروز نگهدارید.
لایوپیر (Livepeer)
لایوپیر یکی از پروژههای با ایده نو است که در حوزه استریم ویدئو یا پخش زنده تصاویر فعال است. در پلتفرم لایوپیر، یک سرویس مقیاسپذیر برای استارتآپها و سازمانها به وجود آمده است که با کمک ویژگیهای آن میتوانند ویدئوهای زنده را به خدمات خود اضافه کنند.
از طرف دیگر ارز دیجیتال لایوپیر (Livepeer) به گونه طراحی شده است تا به عنوان یک مکانیسم هماهنگی و تشویقی در شبکه عمل کند تا علاوهبر اینکه یکپارچگی شبکه حفظ میشود، خدمات مقرونبهصرفه، قابل اعتماد و ایمن به افراد ارائه شود. با توجه به اینکه لایوپیر نیز از الگوریتم اثبات سهام بهره میبرد، ارز این شبکه؛ لایوپیر (LPT) را میتوان در فرآیند استیکینگ قرار داد.
نرخ سود فعلی استیکینگ لایوپیر بسیاری متفاوت است و با بررسی پلتفرمهای ارائهدهنده سهامگذاری این ارز، متوجه میشویم که این میزان ممکن است بین 6.5 تا 24 درصد در نوسان باشد.
مهمترین نکات درباره انتخاب یک ارز دیجیتال برای استیکینگ
برای شروع استیکینگ یک ارز دیجیتال باید به چندین نکته توجه داشت که به اختصار در ادامه به آنها میپردازیم.
میزان پاداش سالانه (APY)
به طور طبیعی هر چه درصد بازده سالانه فرآیند بیشتر باشد، سود بیشتری به دست میآید.
پتانسیل بازار
ارزش بازار و پتانسیل رشد ارز دیجیتال از مواردی است که باید در خصوص استیکینگ بررسی کرد.
ثبات
برخی از سرمایهگذاران ترجیح میدهند روی ارزهایی با نوسان کمتر و ثبات بیشتر سهامگذاری کنند، در حالی که برخی مایلند روی ارزهایی با نوسان بیشتر استیکینگ کنند اما این ارزها معمولا ثبات و بازار با ثباتی ندارند. این مورد ممکن است دارایی قفل شده در فرآیند استیکینگ را با ریسک همراه کند.
سادگی فرآیند سهامگذاری
برخی از ارزهای دیجیتال از روش پیچیده و کاربر ناپسندی برای امر استیکینگ استفاده میکنند. این پیچیدگی باعث میشود میزان ریسک برای کاربران بالا رود و ترجیح دهند اصلا به این فرآیند وارد نشوند.
زمان قفل شدن دارایی
یکی از مهمترین موارد در امر استیکینگ بازهزمانی است که نمیتوان به اصل دارایی دسترسی داشت. این امر باید در انتخاب ارز مناسب برای استیکینگ مورد نظر قرار گیرد.
سخن پایانی
در این مقاله با بهترین ارزها برای سهامگذاری آشنا شدیم و میزان سود تقریبی هرکدام را مورد بررسی قرار دادیم. در این میان لازم به ذکر است که میزان سود استیکینگ این ارزها در بازههای زمانی مختلف زیاد و کم میشود و نحوه سهامگذاری آنها با یکدیگر تا حدودی دارای تفاوتهایی است که پیش از هر تصمیمی باید از آنها مطلع شد. برخی از ارزهای معرفی شده، در صرافی نوبیتکس نیز قابل سهامگذاری هستند. این امر با شفافیت و سادگی در جریان است.
سؤالات متداول
اتریوم، کازماس، فانتوم و سولانا جزو بهترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ هستند.
امکان سهامگذاری مستقیم بیت کوین وجود ندارد، اما در عوض میتوان توکنهای نماینده بیت کوین مثل wBTC را در شبکه اتریوم سهامگذاری کرد.
نرخ سود استیکینگ ارزهای دیجیتال متغیر بوده و بسته به شرایط هر شبکه یا پروتکل بلاکچینی متفاوت است.
نوشته بهترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ (سهامگذاری) در سال ۲۰۲۴ اولین بار در مجله نوبیتکس. پدیدار شد.