اندیکاتور فیبوناچی چیست و کجا و چطور از آن استفاده کنیم؟


اندیکاتور فیبوناچی، از کارآمدترین ابزارهای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی محسوب می‌شود که بیشینه آن به سال‌های درازی بازمی‌گردد. اعداد فیبوناچی که ریشه در ریاضیات دارند، به مقاصد مختلفی در تریدر و سرمایه‌گذاری مورداستفاده قرار می‌گیرند که نام آن به گوش بسیاری از تریدرها آشنا است. در واقع، این اعداد به‌قدری مهم هستند که امروزه اندیکاتوری به اسم اندیکاتور فیبوناچی ایجاد شده تا به کمک آن بتوان تحلیل‌های تکنیکال درستی انجام داد.

در مقاله امروز از آکادمی کریپتوگرام، قصد داریم به‌منظور آشنایی و بررسی مفهوم اندیکاتور فیبوناچی، به تاریخچه، کاربرد و نحوه استفاده از این ابزار بپردازیم که در تحلیل تکنیکال کاربرد بسیاری دارد. در نتیجه، توصیه می‌کنیم برای آشنایی با این ابزار ویژه و کاربردی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

اندیکاتور فیبوناچی چیست؟

فیبوناچی، از اندیکاتورهای بسیار محبوب و کاربردی در تحلیل چارت‌های قیمت است که بر مبنای ترازها یا نسبت‌های ریاضی مهمی کار می‌کند. امروزه، معامله‌گران از اندیکاتور فیبوناچی، به‌منظور ترسیم نواحی حمایتی، مقاومتی و نواحی مناسب حد سود و ضرر استفاده می‌کنند.

این اندیکاتور همان‌طور که از اسم آن پیداست، از دنباله فیبوناچی که ریشه در ریاضیات دارد، به وجود آمده است که از دنباله عددی و نسبت‌های بین آن تبعیت می‌کند. این دنباله عددی نامتناهی شامل اعداد 0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، 34 و…. است که هر عدد از حاصل جمع دو عدد قبلی خود به دست می‌‌آید. ( برای مثال: 8+13= 21)

اگر به این دنباله عدد دقت کنید، در بین این اعداد نسبت‌های بسیار مهمی وجود دارند که از مهم‌ترین آن نسبت 1.68 یا عدد فی است که به نام نسبت طلایی نیز شناخته می‌شود. در این دنباله، هر عدد نسبت به عدد قبلی خود 1.618 برابر بزرگ‌تر بوده که این رابطه مشترک بین هر عدد در دنباله، پایه و اساس نسبت‌‌هایی است که توسط معامله‌گران بزرگ برای تعیین سطوح اصلاحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نسبت‌های دیگری نیز در این دنباله عددی وجود دارند که از این نسبت‌ها می‌توان به 0.618، 0.382 و 0.236 اشاره کرد. این نسبت‌‌ها نیز مانند نسبت 1.618 حاصل رابطه عددی بین اعداد دنباله ذکر شده در فیبوناچی است. 

دقت داشته باشید که نسبت‌های فیبوناچی ممکن است به‌صورت درصدی نیز به نمایش گذاشته شوند که توسط ضرب نسبت‌ها بر 100 به دست می‌آید. برای مثال، احتمال دارد به نسبت 61.8% برخورد کنید که همان نسبت 0.618 ضرب شده در 100 است یا 161.8% که همان 1.618 تلقی می‌شود.

در نمای کلی این نسبت‌های ریاضی و مهم در اندیکاتور فیبوناچی، به‌منظور کشف نواحی مهم قیمت که مبنای عددی دارند با سقف و کف‌های نمودار استفاده می‌شوند. در واقع، این نسبت‌ها به معامله‌گران کمک می‌کنند که در بین بالاترین و پایین‌ترین قیمت شکل‌گرفته، بر اساس نسبت‌های فیبوناچی، نواحی حمایتی، مقاومتی و نقاط عطف قیمت را شناسایی کنند.

تاریخچه و چگونگی پیدایش سطوح فیبوناچی

تاریخچه و چگونگی پیدایش سطوح فیبوناچی به قرن سیزده بازمی‌گردد که ریاضی‌دان معروفی به نام لئوناردو پیزانو این دنباله را شناسایی کرد. پیزانو، بیشتر به دلیل معرفی دنباله فیبوناچی در ریاضیات غربی شناخته شده است، اگرچه این توالی قبلاً در ریاضیات هندی شرح داده شده بود.

پس از انتشار دنباله فیبوناچی، پیزانو به نام فیبوناچی در غرب شهرت گرفته و دنباله عددی آن توسط ریاضی‌دانان بسیاری تمجید و ستوده شد. فیبوناچی این دنباله را از طریق کتاب Liber Abaci در بین عموم مردم رواج داد که پس از همه‌گیری این سیستم اعدادی هندو – عربی مبتنی بر ریاضیات، جهان دستخوش تحولات زیادی در دنیای ریاضی و نظریات شده است.

امروزه این دنباله اعداد و نسبت‌های ریاضی در بین آنها، در بازارهای مالی، محاسبات و بسیاری از سیستم‌های محاسباتی مهم کاربرد دارند که به افراد، بینش مهمی درباره رابطه عددی و ریاضی بین اعداد این دنباله ارائه می‌دهد.

کاربرد اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور فیبوناچی که از اولین اندیکاتورها و ابزارهای بازار مالی محسوب می‌شود، کاربرد بسیاری در تحلیل تکنیکال دارد که بسیاری آنها به‌واسطه محاسبه نسبت‌های عددی به دست می‌آید. در واقع، اگر به قیمت دارایی پایه‌ای به‌صورت ادامه‌دار مانند توالی اعداد فیبوناچی نگاه کنیم، نسبت‌های ریاضی بین آنها کاربرد پیدا خواهند کرد.

  • برای مثال، می‌توانید با اندیکاتور فیبوناچی، در بین سقف و کف‌های شکل‌گرفته در نمودار قیمت، نسبت‌های عددی مهمی مانند 0.618 یا 1.618 را پیدا کرده و سطوح حمایتی و مقاومتی مهمی را بر این مبنا ترسیم کنید.
  • این اندیکاتور برای شناخت نواحی که احتمال اصلاحات قیمت یا معکوس شدن روند کنونی وجود دارد نیز کاربردی است.
  • همچنین، می‌توانید از این اندیکاتور و نسبت‌های ریاضی، به‌منظور تعیین حد سود/ضرر و ترکیب آن برای مدیریت سرمایه یا ریسک استفاده کنید.

لازم به ذکر است اندیکاتورهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال دسته‌بندی بزرگی دارند که از معروف‌ترین و شاید هم پرکاربردترین آن‌ها می‌توان به فیبوناچی بازگشتی یا ریتریسمنت، فیبوناچی اکستنشن یا فیبوناچی پروجکشن اشاره داشت.

تمامی این اندیکاتورهای مشتق شده از فیبوناچی، بر مبنای دنباله عددی فیبوناچی و نسبت‌های ریاضی که به آنها اشاره کردیم، کار می‌کنند که امروز به مقاصد مختلفی توسط معامله‌گران در تحلیل تکنیکال چارت‌های قیمت رواج دارد.

انواع اندیکاتور فیبوناچی

در این بخش، برای آشنایی بیشتر با اندیکاتور فیبوناچی به انواع آن اشاره می‌کنیم. توصیه می‌کنیم پیش از استفاده از این اندیکاتورها، ابتدا به‌خوبی بخش مربوطه به هر کدام را مطالعه و پس از آزمایش در نمودار قیمت، آنها را به کار بگیرید.

لازم به ذکر است که تمامی این اندیکاتورها، با مراجعه به بخش اندیکاتور تریدینگ ویو قابل‌دسترس بوده و می‌توانید برای استفاده از آنها، اندیکاتورهای فیبوناچی در بخش ابزارهای معاملاتی را به‌صورت رایگان در چارت قیمت خود تنظیم کرده و از آنها کمک بگیرید.

فیبوناچی ریتریسمنت (Fibonacci Retracement)

فیبوناچی ریتریسمنت (Fibonacci Retracement)، از پرکاربردترین سری از اندیکاتورهای فیبوناچی به شمار می‌رود که شاید بارها به اسم اندیکاتور فیبوناچی بازگشتی نیز به آن برخورده باشید. این اندیکاتور، همان‌طور که از اسم آن پیداست به‌منظور شکار نقاط برگشتی یا اصلاحی قیمت مورداستفاده قرار می‌گیرد.

اگر نسبت‌های ریاضی در دنباله عددی فیبوناچی را به یاد داشته باشید، این نسبت‌های مهم با تعیین سقف و کف موردنظر معامله‌گر توسط اندیکاتور رسم می‌شوند که به معامله‌گران این امکان را می‌دهد نواحی مهم حمایتی، مقاومتی یا اصلاحی را شناسایی کنند.

به‌عنوان‌مثال، در نمودار فوق این اندیکاتور بر روی چارت قیمت ETH/USDT تنظیم شده است که در موج صعودی شکل‌گرفته و اتصال دونقطه سقف و کف موج مربوطه، این نسبت‌ها مشاهده می‌شود. همان‌طور که از کاربرد این اندیکاتور برمی‌آید، قیمت به نسبت‌های مهم اندیکاتور فیبوناچی ریتریسمنت واکنشی مهمی را نشان داده که نواحی مهمی برای ما محسوب می‌شوند.

لازم به ذکر است که به‌منظور استفاده از این اندیکاتور باید مناطق سقف و کف موج صعودی یا نزولی را تعیین کنید. سپس، این اندیکاتور در بین این دو ناحیه، نسبت‌ها یا ترازهای مهم فیبوناچی را به‌صورت افقی ترسیم می‌کند که به‌منظور شناسایی نواحی حمایتی و مقاومتی کاربرد دارد.

فیبوناچی اکستنشن (Fibonacci Extension)

فیبوناچی اکستنشن (Fibonacci Extension) از دیگر اندیکاتورهای محبوب فیبوناچی است که به نام فیبوناچی گسترشی نیز شناخته می‌شود. این اندیکاتور در کنار فیبوناچی ریتریسمنت، به‌منظور شناخت نواحی کلیدی قیمت کاربردی است، با این حال تفاوت زیادی میان این دو اندیکاتور وجود دارد.

در واقع، فیبوناچی اکستنشن بر‌ خلاف مدل ریتریسمنت که تمرکز بر روی نقاط اصلاح قیمت دارد، نقاط حمایتی و مقاومتی احتمالی قیمت را در ادامه روندی غالب تخمین می‌زند. از جهتی دیگر، بخش زیادی از استفاده امروزی از فیبوناچی اکستنشن به‌منظور تعیین حد سود بر مبنای نسبت‌های ریاضی و رفتار موج قیمت مربوطه است.

این اندیکاتور نیز مانند ریتریسمنت، نسبت‌های فیبوناچی را مبنای ساختار خود قرار می‌دهد که نسبت‌های مهم مربوط به این اندیکاتور اعداد 0.618، 1.618، 2.618 و 1.5 هستند. اندیکاتور فیبوناچی اکستنشن، برای ترسیم در نمودار، نیازمند تعیین سه ناحیه اصلی است که در تصویر زیر مشخص شده است.

در نمودار فوق، تایم فریم 1 ساعته ETH/USDT در طول اصلاحات هفته اخیر، از نظر اندیکاتور فیبوناچی اکستنشن بررسی شده که همانطور که در تصویر پیداست، سه نقطه شکل‌‌گیری موج نزولی اصلی با شماره های 1، 2 و 3 قابل مشاهده است.

اتریوم در طول ریزش قیمت خود بارها به سطوح حمایتی و مقاومتی مشخص شده از سوی فیبوناچی اکستنشن واکنش نشان داده که این نواحی چه به‌منظور تشخیص سطوح حمایتی یا مقاومتی و چه به‌منظور ورود به موقعیت فروش و تعیین حد سود می‌تواند از سوی معامله‌گر استفاده شود.

فیبوناچی فن (Fibonacci Fans)

فیبوناچی فن (Fibonacci Fans) یا همان فیبوناچی بادبزن، نمونه دیگری از انواع اندیکاتورهای فیبوناچی در دنیای تحلیل تکنیکال به شمار می‌رود که مانند سایر ابزارهای مشتق شده از فیبوناچی، برای شناخت نواحی حمایتی، مقاومتی، اصلاحی یا برگشتی بازار کمک‌کننده است.

این اندیکاتور که به دلیل شکل بادبزن مانند خود، به فیبوناچی بادبزن معروف است، با رسم ترندهایی در بالا و پایین نقاط تعیین شده، نواحی حمایتی و مقاومتی اصلی قیمت را به نسبت ترازهای فیبوناچی معین می‌کند.

همان‌طور که در تصویر فوق پیداست، با ترسیم پایین‌ترین قیمت در کف به بالاترین قیمت در سقف، این اندیکاتور چندین ترند لاین در بالا و پایین قیمت رسم کرده است که بر مبنای نسبت‌های فیبوناچی، نواحی حمایت و مقاومت احتمالی قیمت هستند.

استفاده و رسم فیبوناچی فن نیز مانند سایر اندیکاتورها آسان است و تنها نیاز به تعیین سقف و کف‌‌های قیمت دارید. برای رسم این اندیکاتور، در روندهای صعودی و نزولی، تنها نیاز به متصل‌کردن دونقطه شامل بالاترین و پایین‌ترین قیمت را دارید که پس از آن، نسبت‌های فیبوناچی برای شما نمایان می‌شود.

کاربرد اصلی فیبوناچی بادبزن به عقیده بسیاری از تحلیلگران، در کنار شناسایی نواحی مهم قیمت، شناسایی شکسته‌شدن روندهای غالب بازار و ادامه‌یافتن روند کنونی نیز به شمار می‌رود. در واقع، زمانی که قیمت موفق به شکست از بالا یا پایین خطوط شود، جهت غالب بعدی برای معامله‌گران مشخص می‌شود.

فیبوناچی کمان (Fibonacci Arcs)

اندیکاتور فیبوناچی کمان (Fibonacci Arcs) نیز از دیگر ابزارهای مشتق شده از دنباله عدد فیبوناچی محسوب می‌شود که مانند سایر اندیکاتورهای فیبوناچی، نسبت‌های مهم این دنباله را این بار به‌صورت کمان‌های مختلفی در تصویر نمایان می‌کند.

این اندیکاتور نیز مانند فیبوناچی بادبزن یا بازگشتی، تنها نیازمند اتصال سقف و کف قیمت به همدیگر است که با رسم این نقاط و اتصال آنها به یکدیگر، ترازهای فیبوناچی مهم برای شما مشخص شده و می‌توانید از آنها برای موقعیت‌های معاملاتی خود استفاده کنید.

فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel)

نوع دیگری از اندیکاتورهای فیبوناچی، شامل فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel) است که شباهت بسیاری با اندیکاتور فیبوناچی ریتریسمنت دارد. این اندیکاتور مشتق شده از فیبوناچی نیز مانند فیبوناچی بازگشتی، نواحی مهم قیمت را به نسبت ترازهای مهم فیبوناچی برای کاربران ترسیم می‌کند.

اندیکاتور فیبوناچی کانال، نسبت‌های مهم فیبوناچی مانند 0.618، 0.786 و… را به صورت کانالی منسجم در بالا و پایین قیمت تعیین شده ترسیم می‌کند. این اندیکاتور برای دنبال کردن نواحی تاثیرگذار چارت قیمت، به خصوص زمانی که قیمت در بازه مشخصی در حال نوسان است (در بازه کانال صعودی یا نزولی)، کاربرد بسیاری دارد.

دانلود هشتمین ماهنامه دامیننس

ارزیابی جامع تاثیر زیست‌محیطی بیت کوین






    آموزش کار با اندیکاتور فیبوناچی 

    حال که با تمامی انواع فیبوناچی و ابزارهای مبتنی بر آن آشنا شدید، زمان آن رسیده است که به سراغ آموزش کار با این اندیکاتورهای محبوب رفته و نحوه استفاده آسان از آنها را با یکدیگر بررسی کنیم. در بخش زیر به‌صورت مرحله‌به‌مرحله، نحوه پیاده‌سازی و تعیین تنظیمات اندیکاتور فیبوناچی ریتریسمنت و اکستنشن بررسی شده است:

    • برای استفاده و اضافه‌کردن اندیکاتورهای فیبوناچی، در پلتفرم تریدینگ ویو، به بخش ابزار مراجعه کرده و بر روی «Fibonacci Tools» کلیک کنید.

    • در این لیست، نام تمامی انواع اندیکاتورهای فیبوناچی که در قبل بررسی کردیم، دیده می‌شود. برای یادگیری و استفاده بهینه‌تر از این اندیکاتور و ابزار معاملاتی، ابتدا بهتر است با فیبوناچی بازگشتی و اکستنشن شروع کنید.

    • به نمودار قیمت ارز دیجیتال دلخواه و تایم فریم معاملاتی خود مراجعه کرده و اندیکاتور را بر روی نمودار تنظیم کنید.
    • همانند تصویر، بالاترین و پایین‌ترین قیمت را در روند غالب انتخاب کرده و فیبوناچی بازگشتی را نسبت به آن رسم کنید. برای انتخاب این نواحی، همیشه پایین‌ترین و بالاترین ناحیه قیمت را انتخاب و سعی کنید که از موج‌های اصلی (در ادامه توضیح داده می‌شود) استفاده کنید. ( اعداد 1 و 2 رسم شده با رنگ قرمز دو نقطه رسم‌شده فیبوناچی بازگشتی هستند.)

    • هر چه از موج‌های قیمت بلندتری استفاده کنید، اعتبار نواحی رسم شده از سوی اندیکاتور بالاتر است. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که در کنار تایم فریم معاملاتی خود و رسم فیبوناچی، نواحی عرضه و تقاضا را نیز در کنار آن رسم کنید.
    • حال زمان آن رسیده است که اندیکاتور فیبوناچی اکستنشن را نیز بر روی نمودار و موج قیمت تعیین شده خود تنظیم کنید. مطابق تصویر فوق، این دو اندیکاتور (ریتریسمنت و اکستنشن) بر روی نمودار قیمت در کنار یکدیگر تنظیم شده‌اند که همان‌طور که مشخص است برخی از نواحی این اندیکاتورها در همپوشانی یا نزدیکی یکدیگر قرار دارند. (اعداد آبی‌رنگ، نواحی فیبوناچی اکستنشن هستند.)
    • این نواحی همپوشانی شده، به‌عنوان مهم‌ترین نواحی قیمت به شمار می‌روند که به عقیده بسیاری از تحلیلگران، محل قرارگیری اصلی‌ترین نواحی حمایتی و مقاومتی قیمت هستند.
    • پس از رسم اندیکاتورها و شناخت نواحی، زمان ترکیب استراتژی شخصی شما با فیبوناچی است. در واقع، حال که نواحی مهم قیمت برای شما مشخص شده، می‌توانید به‌راحتی نقاط ورود یا خروج را از منظر فیبوناچی تعیین کرده و حتی موقعیت معاملاتی خود را مدیریت کنید.

     فرمول محاسبه فیبوناچی

    فرمول محاسبه تمامی نسبت‌های فیبوناچی، همان‌طور که در قبل نیز به آن اشاره کردیم، ریشه در دنباله عددی فیبوناچی دارد. در واقع، تمامی این ضرایب کاربردی در جهان امروزی، حاصل ارتباطات ریاضی میان هر عدد در دنباله ذکر شده هستند.

    در این بخش، برای ‌آنکه به‌خوبی متوجه نحوه محاسبه هر نسبت و منطق آن شوید، به‌صورت مجزا هر نسبت را انتخاب کرده و فرمول محاسبه آن را در توالی عددی فیبوناچی بررسی می‌کنیم.

    دنباله فیبوناچی:  0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، 34، 55، 89 و….

    •  نسبت 1.618: حاصل تقسیم عددی در دنباله( پس از 1) بر عدد قبلی خود

    55/34 ~ 1.618 

    • نسبت 0.618: حاصل تقسیم عددی در دنباله بر عدد بعدی خود

    34/55 ~ 0.618

    • نسبت 0.38: حاصل تقسیم عددی در دنباله بر دو عدد بعدی خود

    3/8 ~ 0.38

    • نسبت 0.23: حاصل تقسیم عددی در دنباله بر سه عدد بعدی خود

    3/13 ~ 0.23

    همان‌طور که مشخص است تمامی ضرایب امروزی که در فیبوناچی استفاده می‌شود، از روابط یا ضرایب ریاضی میان این دنباله نامتناهی به وجود آمده که می‌توانند در تحلیل تکنیکال، محاسبات، مهندسی و بسیاری از امور امروزی دنیای ما مورداستفاده قرار گیرد.

    محدودیت‌های استفاده از سطوح فیبوناچی

    اندیکاتور فیبوناچی در کنار کاربرد فراوان، همیشه دارای محدودیت‌های مختص به خود است. در واقع، دلیل این محدودیت‌ها در عدم وجود قطعیت در پیش‌بینی آینده قیمت و ماهیت ابزارهای تحلیل تکنیکال مبتنی بر مؤلفه قیمت خلاصه می‌شود.

    به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران خبره و کارشناسان بازارهای مالی، اندیکاتورهایی مانند فیبوناچی را نوعی ابزار خام و نیازمند مکمل می‌خوانند. زیرا، بدون استفاده از ابزارهای دیگر یا ترکیب استراتژی شخصی معامله‌گر، کاربرد چندانی ندارند.

    از جهتی دیگر، نواحی و ضرایب تشخیص‌داده‌شده از سوی این اندیکاتور و ابزار معاملاتی، به معنی تضمین 100 درصد بر کارایی آنها نبوده و ممکن است که قیمت در طول ریزش و رشد‌های هیجانی خود هیچ اعتنایی به این نواحی نشان ندهد.

    مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور فیبوناچی

    اندیکاتور فیبوناچی مانند هر ابزار ارزشمند امروزی، می‌تواند طیف گسترده‌ای از مزایا و معایب را در استفاده همراه خود داشته باشد. این موارد مهم که می‌توانند در استفاده صحیح از اندیکاتور و جلوگیری از تصمیمات اشتباه تأثیر‌گذار باشند، در موارد زیر خلاصه می‌شوند:

    مزایا:

    • کارایی بسیار بالا و انعطاف‌پذیری در زمان استفاده با هر سبک معاملاتی
    • قابلیت استفاده در تمامی تایم فریم‌ها، اعم از 1 دقیقه
    • نزدیکی مفهوم و اساس با روش‌های معاملاتی پایه مانند امواج الیوت
    • کمک به شناخت نواحی مهم حمایتی و مقاومتی، به همراه تعیین حد سود/ضرر

    معایب:

    • احتمال بی‌اعتنایی قیمت به نواحی رسم شده و وجودنداشتن تضمین صددرصدی
    • تکیه اصلی بر اعداد و مؤلفه قیمت، با ذکر تأثیرگذاری عوامل بسیار زیاد در قیمت‌گذاری بازارهای مالی
    • ممکن است به دلیل رسم و انتخاب موج‌های قیمت نامعتبر، ضرر بزرگی را برای معامله‌گر ایجاد کند

    نکات مهم در استفاده از فیبوناچی در ارز دیجیتال

    تا به اینجای مقاله، درصد زیادی از مسیر آشنایی و یادگیری فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را طی کرده‌اید و اکنون برای تکمیل استفاده صحیح و بخش پایانی مقاله، به چندی از نکات مهم در استفاده از اندیکاتور فیبوناچی در ارز دیجیتال اشاره می‌کنیم.

    • اولین نکته و شاید هم مهم‌ترین نکته، درک مفهوم «وجود نداشتن هیچ ابزار کامل» به‌خصوص در حوزه ترید در بازارهای مالی است. در نتیجه برای کسب نتیجه مناسب از فیبوناچی، در کنار استفاده صحیح از نسبت‌ها و پیاده‌سازی اصولی (قبل‌تر بررسی کردیم)، آن را با استراتژی خود ترکیب کنید.
    • سعی کنید همیشه به ضرایب مهم‌تر توجه ویژه‌تری داشته باشید. ضرایبی مانند 0.618 و 1.618 از مهم ترین این موارد به شمار می‌روند.
    • بر مبنای تحلیل تکنیکال و ضرایب فیبوناچی، موجی اصلی که بیش از 88 درصد خود را اصلاح کند، روند جدیدی را تشکیل داده است. در نتیجه، نمی‌‌توانیم از فیبوناچی بازگشتی برای این موج استفاده کنیم. (روند غالب شکسته شده است و نمی‌توانیم به دنبال بازگشت از این موج باشیم.)
    • هر چه موج قیمت با نسبت‌های بالاتری از ترازهای فیبوناچی اصلاح شود، روند بعدی ضعیف و آهسته‌تری را به دنبال خواهد داشت و بالعکس، موجی که اصلاح قیمت کوچکی را ثبت می‌کند، برای حرکت صعودی پویاتر بعدی مستعدتر است.
    • بخش مهمی از استفاده از انواع ابزارهای فیبوناچی، شناخت موج‌های اصلی قیمت است. در هر تایم فریم، هر موجی که بیش از 38% از حرکت صعودی/نزولی خود را اصلاح کرده باشد، موج اصلی به شمار می‌رود و بهتر است، فیبوناچی بازگشتی بر روی آن محاسبه شود. (اگر در بین انتخاب نقاط سقف و کف موج‌‌هایی با اصلاح بیش از 38% می‌بینید، این موج‌ها، ریز موج نبوده و موج اصلی محسوب می‌شوند)
    • توصیه می‌شود برای اطمینان بیشتر از سطوح حمایتی و مقاومتی قیمت، از نواحی که ترازهای فیبوناچی ریتریسمنت و اکستنشن بر روی آن همپوشانی شده‌اند، استفاده کنید. (نواحی که چندین نسبت یا سطح فیبوناچی بر روی یکدیگر افتاده‌اند.)

    گفتار پایانی

    آموزش کامل اندیکاتور فیبوناچی را در این مقاله به شما ارائه دادیم. فیبوناچی دارای اندیکاتورهای گوناگونی است که هر یک برای منظور خاصی مناسب است. از میان آن‌ها فیبوناچی ریتریسمنت و اکستنشن از محبوبیت بالایی برخوردارند. شما از کدام اندیکاتور فیبوناچی استفاده می‌کنید؟ آیا اندیکاتور یا ابزار دیگری را برای پیش‌بینی قیمت آینده ارزهای دیجیتال به کار می‌برید؟

    • اندیکاتور فیبوناچی را از کجا دانلود کنیم؟

    اندیکاتور فیبوناچی، در تمامی پلتفرم‌های معاملاتی امروزی مانند، تریدینگ، متاتریدر 4 و… در دسترس بوده و تنها کافی است برای استفاده از آن، این اندیکاتور را در بخش ابزار پلتفرم های فوق، بر روی نمودار تنظیم کنید.

    • آیا استفاده از اندیکاتور فیبوناچی رایگان است؟

    بله استفاده از اندیکاتور فیبوناچی کاملاً رایگان بوده و تمامی کاربران امروزی با دسترسی به هر پلتفرم معاملاتی می‌توانند این اندیکاتور را بر روی چارت قیمت دلخواه خود تنظیم کنند.

    • آیا استفاده از اندیکاتور فیبوناچی به‌تنهایی برای تحلیل و معامله کفایت می‌کند؟

    به عقیده بسیاری از تحلیلگران بزرگ، اندیکاتور فیبوناچی و بسیاری از اندیکاتورهای امروزی به‌تنهایی برای تحلیل و معامله کفایت نکرده و بایستی در کنار سایر ابزارهای معاملاتی، استراتژی‌های شخصی و چارچوب‌های دیگر معامله‌گران مورداستفاده قرار گیرد.



    منبع