آوالانچ یکی از آلتکوینهای محبوب بازار کریپتو است که هم در سرعت توسعه زیرساخت و هم گسترش اکوسیستم حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. در یکسال گذشته اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بسیاری، از بازی گرفته تا پلتفرمهای وامدهی و صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) در بستر بلاکچین Avalanche راهاندازی شدند. قیمت AVAX نیز در یک سال گذشته همگام با اولین موجهای بازار صعودی دو برابر شده است. در این مطلب از مجله کریپتوگرام به معرفی شبکه آوالانچ، نحوه کارکرد، رمزارز آواکس، نحوه خرید و فروش و کیف پولهای آوالانچ میپردازیم. با ما همراه باشید.
آوالانچ چیست؟
آوالانچ یک پلتفرم بلاکچینی مبتنیبر قرارداد هوشمند است که در سال ۲۰۲۰ توسط Ava Labs راهاندازی شد. هدف از ساخت و طراحی آوالانچ ارتقای تکنولوژی بلاکچین فعلی بهویژه در زمینههای مقیاسپذیری، همکاری با سایر بلاکچینها و کاربردپذیری است. آوالانچ نسبت به سایر همتایان خود کارمزد تراکنش کمتری دارد و شبکهای مقرونبهصرفه محسوب میشود. این پلتفرم از ماشین مجازی اتریوم و زبان برنامهنویسی سالیدیتی استفاده میکند؛ با این کار توسعهدهندگان میتوانند انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را روی اکوسیستم کریپتو راهاندازی کنند.
ویژگیهای شبکه آوالانچ
- سرعت بالا: آوالانچ یک بلاکچین چندلایه است و از منظر تئوری توان پردازش هزاران تراکنش در ثانیه را دارد.
- کارمزد کم: یکی از مزیتهای آوالانچ ساختار کارمزد ارزان است که باعث افزایش کارایی و مقیاسپذیری بلاکچین میشود.
- سازگاری با اتریوم: زیرساخت آوالانچ با اکوسیستم اتریوم سازگاری دارد و به همین دلیل امکان بریج (انتقال) داراییهای دیجیتال بین شبکهها وجود دارد و پروژههای بسیاری مانند آوه در بستر آوالانچ هم اجرا میشوند.
- سازگاری با محیط زیست: آوالانچ به دلیل مصرف پایین انرژی و ردپای کربنی محدود جزو پاکترین بلاکچینها دستهبندی میشود. آوالانچ در مقایسه با بیت کوین ۰.۰۰۰۰۵ درصد این شبکه انرژی مصرف میکند.
آوالانچ چطور کار میکند؟
آوالانچ یک پروتکل بلاکچینی است که از الگوریتم گواه اثبات سهام (PoS) و تکنولوژی قرارداد هوشمند برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز استفاده میکند. با وجود اینکه هسته اصلی آوالانچ از سایر زنجیرههای PoS مشابه اتریوم تقلید میکند، اما از معماری متمایز چند بلاکچینی برای نهایی کردن تراکنشها و ارتباط بین شبکههای بلاکچینی استفاده میکند.
مشابه سایر زنجیرههای PoS، نودهای آوالانچ هم لازم است رمزارز بومی این شبکه یعنی آواکس را برای اعتبارسنجی تراکنش قفل کنند. در این صورت ولیدیتورها باید حداقل ۲۰۰۰ آواکس استیک کنند تا تایید تراکنشها آغاز شود. هولدرهای آوالانچ هم میتوانند توکنهای خود را روی نودها استیک کنند؛ با استیک کردن حداقل ۲۵ آواکس میتوانند در فرآیند اعتبارسنجی مشارکت کنند. هر چه توکنهای بیشتری استیک شوند، شانس مشارکت در تایید و دریافت پاداش AVAX هم بیشتر خواهد شد.
تکنولوژی و معماری شبکه آوالانچ
آوالانچ شبکهای ناهمگون (Heterogeneous) از بلاکچینها است. برخلاف شبکههای همگون که همه برنامهها روی یک زنجیره اجرا میشوند، در شبکههای ناهمگون اپلکیشنهای متفاوت در بستر زنجیرههای جداگانه اجرا میشوند. شبکه اولیه (Primary Network) آوالانچ یک سابنت (Subnet) است که سه بلاکچین دیگر روی آن اجرا میشود:
- زنجیره قرارداد (C-Chain)
- زنجیره پلتفرم (P-Chain)
- زنجیره تبادل (X-Chain)
شبکه اصلی آوالانچ (Mainnet) از مجموع شبکه اولیه و همه سابنتهای مستقر تشکیل میشود. Subnet مخفف Subnetwork و به معنای زیرشبکه است؛ مجموعهای پویا از اعتبارسنجها که با یکدیگر کار میکنند.
سابنت به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا با قواعد، قوانین و توابع مورد نیاز خود بلاکچینهای سفارشی بسازند. سابنتها برای اپلیکیشنهای خاصی مانند بلاکچینهای شرکتی، دولتی و بازیها و اکوسیستم دیفای ایدهآل هستند. هر سابنت مدل حاکمیتی خود را دارد.
در آوالانچ هر بلاکچین فقط با یک سابنت اعتبارسنجی میشود، اما هر سابنت میتواند چندین بلاکچین را اعتبارسنجی کند. با وجود اینکه سابنتها مستقل هستند، ایزوله نیستند. آنها از طریق سایر سابنتها و شبکه اولیه با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و همکاری بین زنجیرهای در اکوسیستم آوالانچ را تسهیل میکنند.
سه زنجیره اصلی آوالانچ عبارتند از:
C-Chain یا زنجیره قرارداد
زنجیره قرارداد یک پیادهسازی از ماشین مجازی اتریوم (EVM) است. API زنجیره قرارداد از رابط Geth پشتیبانی میکند و امکان استقرار و اجرای قراردادهای نوشتهشده به زبان سالیدیتی را فراهم میکند.
P-Chain یا زنجیره پلتفرم
P-Chain مسئول همه ولیدیتورها و عملیاتهای در سطح سابنت است. API زنجیره پلتفرم از ساخت بلاکچینهای جدید و سابنتهای جدید پشتیبانی میکند. بهعلاوه ولیدیتورهای سابنت، اپراتورهای استیکینگ و سایر اپراتورهای سطح پلتفرم هم این کار را انجام میدهند.
X-Chain یا زنجیره تبادل
X-Chain مسئول انتقال داراییهای هوشمند دیجیتال به عنوان توکنهای بومی آوالانچ است. یک دارایی دیجیتال نماینده یک منبع در دنیای واقعی (مثلا سهام یا اوراق قرضه) است که قوانین و استانداردهای مشخصی دارد، مثلا تعیین میشود که یک دارایی تا یک روز نمیتواند معامله شود. API زنجیره تبادل از ساخت و معامله توکنهای بومی آوالانچ حمایت میکند.
شبکه آوالانچ به بلاکچین اصلی آوالانچ اشاره دارد که در آن تراکنشهای واقعی و قراردادهای هوشمند اجرا میشوند. شبکه آوالانچ محلی است که کاربران با بلاکچین تعامل میکنند و تراکنشهای خود را انجام میدهند.
آشنایی با ارز دیجیتال آوالانچ
رمزارز بومی شبکه آوالانچ با نماد AVAX شناخته میشود. کاربردهای آواکس عبارتاند از:
- وسیله مبادله در شبکه
- پرداخت کارمزد
- استیکینگ ( برای تامین امنیت شبکه و دریافت پاداش)
- کاربرد حاکمیتی هم دارد و استیککنندگان آن میتوانند در تصمیمگیریهای شبکه مشارکت کنند
عرضه نهایی و کل ارز دیجیتال آواکس ۷۲۰ میلیون توکن است که از این مقدار ۳۶۰ میلیون پس از راهاندازی بلاکچین آوالانچ به بازار عرضه شده است و مابقی به عنوان پاداش استیکینگ آزاد خواهد شد. تمامی کارمزدهای شبکه آواکس در جریان توکنسوزی از چرخه اکوسیستم خارج میشوند. این سیستم منجر به کاهش تورم و نایابتر شدن AVAX در طول زمان میشود. برنامهزمانی عرضه آواکس را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید:
نحوه تخصیص رمزارز AVAX:
ارز دیجیتال AVAX را از کجا بخریم؟
برای خرید آوالانچ میتوانید به صرافی کریپتوگرام مراجعه کنید. خرید و فروش آوالانچ در کریپتوگرام در دو بازار ریالی و تتری با کمترین کارمزد انجام مبشود. در صورت نیاز به یک صرافی غیرمتمرکز نیز میتوانید از دکسهای پنکیکسواپ، Dexalot، Syncswap، BabySwap و StellaSwap استفاده کنید.
کیف پولهای آوالانچ
برای نگهداری آواکس میتوانید از کیف پولهای متامسک، Core Wallet، ربی ولت، کوین ۹۸، تراست ولت و Avalanche Wallet و همچنین کیف پولهای سختافزاری لجر و ترزور استفاده کنید.
نحوه استیکینگ آوالانچ
رمزارز AVAX را میتوانید بهسادگی در صرافی کریپتوگرام استیک کنید. استیکینگ AVAX در کریپتوگرام دو طرح ۱۵ و ۳۰ روزه دارد و حداقل مقدار آن ۱ آواکس است. برای این کار به صفحه استیکینگ ارز دیجیتال در کریپتوگرام مراجعه کنید.
اگر میخواهید رمزارز آوالانچ را در کیف پول استیک کنید باید مراحل زیر را طی کنید:
۱- از صرافی کریپتوگرام رمزارز AVAX بخرید و به کیف پول Avalanche Wallet منتقل کنید.
۲- در کیف پول آوالانچ توکنهای خود را از X-Chain به P-Chain منتقل کنید.
۳- پس از انتقال توکنها به P-Chain روی گزینه Earn کلیک کنید و ADD DELEGATOR را انتخاب کنید.
۴- مقدار توکنی که میخواهید روی این ولیدیتور استیک کنید را انتخاب کنید روی Confirm بزنید.
۵- پس از مشاهده خلاصه اطلاعات و در صورت تایید پیام را Submit کنید.
نقشه راه آوالانچ
سال ۲۰۲۱
- راهاندازی Subnet-EVM
سال ۲۰۲۲
- معرفی ماشین مجازی بومی آوالانچ به نام SpacesVM
- انتشار Core Mobil (اکستنشن کیف پول برای مرورگر)
- ارتقای Banff network
- عرضه کیت توسعه Rust برای توسعهدهندگان
سال ۲۰۲۳
- عرضه HyperSDK (فریمورکی برای توسعه ماشین مجازی در آوالانچ)
- راهاندازی Glacier API
- ارتقای شبکه Cortina
- عرضه سابنت Evergreen (مجموعهای از ابزارهای بلاکچینهای سازمانی)
- ایجاد شبکه آزمایشی برای Teleporter (ابزاری برای پیامرسانی بینزنجیرهای)
سال ۲۰۲۴
- اجرای ارتقای Durango (یک ارتقای بزرگ که AWM را روی C-chain و Subnet فعال میکند.)
تیم توسعه و بنیانگذاران رمزارز AVAX
موسسین آوالبز (Avalabs) سه نفر هستند؛ امین گون سیرر (Emin Gün Sirer) که محقق کامیپوتر است و سالها روی توسعه مقیاسپذیری بیت کوین کار کرده است. کوین سکنیکی (Kevin Sekniqi) و مافن تد یین (Maofan Ted Yin) از دیگر بنیانگذاران هستند. کوین سکنیکی در دانشگاه کرنل دکترای فلسفه خوانده و آن را نیمه تمام گذاشته است. پیش از شروع آوالانچ هم در ناسا، دانشگاه مریلند، نیویورک و مایکروسافت کارآموزی کرده است. تد یین هم در دانشگاه کرنل دکترای کامپیوتر و فلسفه خوانده است. او که در سال ۲۰۲۲ پس از ۵ سال آوالبز را ترک کرده است، پس از همکاری با چین لینک لبز و هایپربولیک هماکنون روی پروژهای جدید کار میکند که نام آن را اعلام نکرده است.
تاریخچه آوالانچ
تاریخچه اولیه آوالانچ به سال ۲۰۱۸ برمیگردد. زمانیکه یک گروه نیمهناشناس به نام Team Rocket طرح اولیه از طراحی این بلاکچین را منتشر کرد. در امتداد انتشار گزارش اولیه تیم راکت، دکتر امین گون سیرر (Dr. Emin Gün Sire) از دانشگاه کرنل شرکت آوالبز (AVA Labs) را برای تولید و عرضه نرمافزار این تیم تاسیس کرد. آوالبز شبکه اصلی آوالانچ را در سال ۲۰۲۰ راهاندازی کردد و ۲۳۰ میلیون دلار در جریان ICO این پروژه سرمایه جمعآوری شد.
مقایسه آوالانچ با بیت کوین، اتریوم و پولکادات
کلید مقیاسپذیری آوالانچ سابنتها هستند؛ سابنتها را میتوان مشابه شاردینگ در اتریوم در نظر گرفت. ساخت سابنت براساس تقاضای کاربر و بهصورت نامحدود امکانپذیر است. زنجیره پلتفرم آوالانچ توانایی پردازش تقریبا ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد که ۲ برابر شبکه ویزا است.
بیتکوین | اتریوم | پولکادات | آوالانچ | |
توان پردازشی | ۷ تراکنش در ثانیه | ۱۴ تراکنش در ثانیه | ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه | بیش از ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه |
مدت زمان فاینالیتی | ۶۰ دقیقه | ۶ دقیقه | ۶۰ ثانیه | زیر ۲ ثانیه |
مکانیسم اجماع | گواه اثبات کار | گواه اثبات سهام | گواه اثبات سهام | گواه اثبات سهام |
آستانه امنیت | ۵۱ درصد | ۵۱ درصد | ۳۳ درصد | ۸۰ درصد |
بسیاری از جنبههای بلاکچین آوالانچ یادآور شبکههای PoS مانند کازمس و پولکادات است، اما چند ویژگی ظریف آن را متمایز میکند. قابل ذکر است که Avalanche یک معماری بلاک چین سه گانه پیچیده و خاص را برای ارائه موارد استفاده جدید در Web3 ایجاد کرد.
مزایا و معایب آوالانچ
مزایای آوالانچ:
- سرعت بالای پردازش تراکنشها
- ساختار ترغیبکننده کارمزد
- سازگار با اکثر پروژههای بلاکچینی
معایب آوالانچ:
- رقبای قدری همچون کازموس و اتریوم دارد.
- نودها برای اعتبارسنجی باید حداقل ۲۰۰۰ آواکس استیک کنند.
- نبود مجازات برای نودهای خرابکار
جمعبندی
آوالانچ یک پلتفرم ارز دیجیتال و بلاکچینی است که با هدف رفع نواقص اتریوم و بهبود سرعت سایر شبکههای بلاکچینی مبتنیبر قرارداد هوشمند طراحی شده است. این شبکه بلاکچینی از مکانیسم اجماع PoS استفاده میکند و نودها برای تایید تراکنش در شبکه نیازمند استیک حداقل ۲۰۰۰ آواکس هستند. از مزایای آوالانچ میتوان به ساختار ترغیبکننده پاداشدهی به استیککنندگان و سرعت بالای تراکنشها اشاره کرد. این شبکه سرعت توسعه بالایی دارد و در یکسال اخیر میزبان برنامههای غیرمتمرکز متعددی بوده است.
پرسش و پاسخ (FAQ)
آوالانچ یک پلتفرم بلاکچینی مبتنی بر قرارداد هوشمند است که ساختار چندزنجیرهای سابنت آن را به بستری سریع و قابل اطمینان برای برنامههای بلاکچینی تبدیل کرده است.
رمزارز بومی شبکه آوالانچ، AVAX نام دارد و برای پرداخت کارمزد، پاداشدهی به نودها، استیکینگ و حاکمیت در شبکه کاربرد دارد.
ارز دیجیتال آواکس را میتوانید از صرافی کریپتوگرام و دکسهای پنکیکسواپ، Dexalot، Syncswap، BabySwap و StellaSwap بخرید.
از بهترین کیف پولها برای ذخیره رمزارز AVAX میتوان به تراست ولت، متامسک، کوین ۹۸، ربی ولت، آوالانچ ولت، لجر و ترزور اشاره کرد.
لینک کپی شد