بیت کوین بهعنوان بزرگترین ارز دیجیتال جهان توانسته است تحول عظیمی در فناوریهای دیجیتال و سیستمهای پرداخت ایجاد کند. روزانه افراد زیادی مشغول خرید بیت کوین و افزایش سرمایهگذاری خود هستند، اما این تنها راه بهدستآوردن بیت کوین نیست. استخراج بیت کوین یا همان ماینینگ (Mining) فرایندی است که میتوانیم ازطریق آن بیت کوین به دست آوریم. ازآنجاکه ماینینگ تا حدودی پیچیده به نظر میرسد، در این مقاله از مجله “کریپتو.ایکس cryptodotX” قصد داریم به توضیح استخراج بیت کوین و آموزش ماینینگ BTC به زبان ساده و با روشهای مختلف بپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
اصطلاحات خاص مربوط به استخراج بیت کوین
ازآنجاکه ممکن است در طول مقاله با اصطلاحات و مفاهیمی برخورد کنید که با آنها آشنایی ندارید، تصمیم گرفتیم قبل از شروع چند اصطلاح مهم را توضیح دهیم.
اصطلاح | شرح |
---|---|
بلاکچین | یک دفتر کل دیجیتال است که تمام تراکنشهای بیت کوین را بهترتیب زمانی و بهشکلی امن ثبت میکند. بلاک چین شبیه زنجیرهای از بلاکهای متصل به هم است. |
استخراج یا ماینینگ | فرایند استفاده از توان محاسباتی برای حل معماهای پیچیده که درنتیجه آن، بیت کوینهای جدید ایجاد میشوند. |
پاداش بلاک | پاداشی که به ماینر برنده پرداخت میشود و شامل بیت کوینهای جدید و کارمزد تراکنشهای موجود در بلاک جدید است. این پاداش تقریباً هر چهار سال یکبار نصف میشود. |
تابع هش | یک الگوریتم ریاضی است که دادهای را بهعنوان ورودی میگیرد و رشتهای از کاراکترها با اندازه ثابت را تولید میکند. این مقدار برای ورودیهای مختلف منحصربهفرد است. |
هش ریت | نرخ سرعتی که تجهیزات ماینر میتواند معمای رمزنگاری را حل کند. این مقدار برحسب هش در ثانیه (h/s) اندازهگیری میشود و قدرت استخراج را نشان میدهد. |
نانس | یک عدد تصادفی که ماینرها باید بهشکل مکرر آن را تغییر دهند تا هش مطابق با معیارهای سختی شبکه پیدا شود. |
سختی شبکه | معیاری است که شبکه بیت کوین آن را برای اطمینان از اینکه بلاکها با سرعت ثابت (تقریباً ۱۰ دقیقه) ساخته میشوند تنظیم میکند. |
نود | هر شرکتکننده در شبکه بیت کوین یک نود نامیده میشود. |
اثبات کار (PoW) | مکانیزمی که ماینرها را ملزم به حل معمای رمزنگاری برای تأیید تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید میکند تا امنیت و یکپارچگی شبکه تضمین شود. |
حالا با این پیشزمینه میتوانیم آموزش استخراج بیت کوین را شروع کنیم.
استخراج بیت کوین چیست؟
استخراج یا ماینینگ (Mining) بیت کوین فرایندی است که طی آن بیت کوینهای جدید وارد عرضه در گردش میشوند. برای این کار، نودهایی موسوم به ماینر با حل یک معمای ریاضی پیچیده، با هم رقابت میکنند تا حق افزودن بلاک جدید به بلاکچین بیت کوین را به دست آورند. هر ماینری که زودتر از دیگران این معما را حل کند، بلاکی را که با تراکنشهای کاربران پر کرده است به شبکه عرضه میکند و سایر ماینرها باید آن را اعتبارسنجی کنند. اگر همه چیز درست و معتبر باشد، بلاک جدید به بلاکچین اضافه میشود و ماینر برنده هم بیت کوینهای تولیدشده و کارمزد تراکنشهای این بلاک را بهعنوان پاداش برمیدارد. این فرایند شبیه یک چرخه است که مراحل آن بهصورت زیر تکرار میشوند:
شروع تراکنش
کاربران با انتقال بیت کوین از یک کیف پول به کیف پول دیگر، تراکنش انجام میدهند.
انتشار تراکنشها
تراکنشها در کل شبکه منتشر یا برادکست (broadcast) میشوند و همه نودها میتوانند آنها را مشاهده کنند.
تجمیع تراکنشها
تراکنشها در جایی موسوم به ممپول (Mempool) جمعآوری میشوند و در انتظار تأیید میمانند. بنابراین، ممپول مجموعهای از تراکنشهای تأییدنشده است که بهشکل موقت در آنجا ذخیره شدهاند تا ماینرها هنگام پرکردن بلاک از بین آنها تعدادی را انتخاب کنند.
تشکیل بلاک کاندیدا
ماینرها از بین تراکنشهای موجود در ممپول تعدادی را انتخاب میکنند تا در بلاک جدید بگنجانند. باتوجهبه فضای محدود موجود در هر بلاک، طبیعتاً ماینرها تمایل دارند تراکنشهایی با کارمزد بالاتر را در اولویت قرار دهند.
ساخت سربرگ بلاک
اولین چیزی که در بلاک جدید ساخته میشود، سربرگ یا هدر بلاک است. هدر یک جزء حیاتی از بلاک کاندیدا است و شامل موارد زیر است:
- هش بلاک قبلی: ارجاع به هش بلاک قبلی در بلاکچین
- ریشه مرکل: یک هش ترکیبی از همه تراکنشهای موجود در بلاک فعلی
- تایم استمپ یا برچسب زمان: زمان فعلی تشکیل بلاک
- سختی هدف: نشاندهنده میزان دشواری یافتن هش واجدشرایط برای بلاک فعلی
- نانس: یک عدد تصادفی با مقدار اولیه ۰ که در فرایند استخراج تغییر میکند.
برای نمونه، هدر بلاک شماره ۷۰۰۰۰۰ را ببینیم:
“version”: 1073733636
“previousblockhash”: “0000000000000000000aa3ce000eb559f4143be419108134e0ce71042fc636eb”
“merkleroot”: “1f8d213c864bfe9fb0098cecc3165cce407de88413741b0300d56ea0f4ec9c65”
“time”: 1631333672
“bits”: “170f48e4”
سختی هدف و نانس را در بخش بعد با همین بلاک مثال خواهیم زد.
حل معمای اثبات کار
دشوارترین مرحله ماینینگ ازنظر محاسباتی حل معمای اثبات کار (PoW) است. پس از ساخت هدر بلاک، ماینرها از الگوریتم هشینگ SHA-256 استفاده میکنند تا یک خروجی با اندازه ثابت ۲۵۶ بیتی تولید شود. این همان هش بلاک فعلی است که در هدر بلاک بعدی هم درج خواهد شد. البته یافتن آن به این سادگیها نیست؛ ماینرها باید بارها متغیری موسوم به نانس (Nonce) را تنظیم کنند و هش جدید بسازند تا یکی از آنها درست باشد.
یافتن نانس
نانس یک متغیر تصادفی است که ماینرها میتوانند با تغییر آن هشهای متفاوتی تولید کنند. برای این کار از سختافزار تخصصی ماینینگ مبتنی بر الگوریتم SHA-256 استفاده میکنند که بهسرعت مقادیر مختلف نانس را حدس میزند. ویژگیهای رمزنگاری این الگوریتم طوری است که کوچکترین تغییر در مقدار نانس، تغییر چشمگیری در هش به وجود میآورد. برای مثال، فرض کنیم Hello را به hello تبدیل کنیم. ببینید هشهای آنها چقدر با هم تفاوت دارند:
فرایند یافتن نانس به توان محاسباتی و برق قابلتوجهی نیاز دارد؛ زیرا شانس یافتن نانس درست بسیار کم است. هر نانس باید از تابع هش عبور کند و هش جدیدی بسازد. این هش باید با معیارهای سختی شبکه مقایسه شود. اگر معیارها را برآورده کرده باشد یا بهعبارتی تعداد صفرهای اولیه لازم را داشته باشد، بهعنوان هش معتبر شناخته خواهد شد. در غیر این صورت، نانس یک واحد تغییر میکند و مجدداً این فرایند تکرار میشود.
در مثال بلاک شماره ۷۰۰۰۰۰ که بررسی کردیم، اگر سختی هدف 0000000000000000000f48e40000000000000000000000000000000000000000 باشد، یعنی هش تولیدشده ما باید با ۱۹ صفر در ابتدای خود شروع شود:
نانس | هش تولیدشده |
۱ | cf526dcc3304320861af95bd992490caaff2b6f83009ad266a219abd65fe4fbd |
۲ | e241eebfcf7328dde1d4525b060566c719ecb515478d9b7ce9343d0dd174ff5f |
… | … |
۲۸۸۱۶۴۴۵۰۳ | 0000000000000000000590fc0f3eba193a278534220b2b37e9849e1a770ca959 |
انتشار خبر ساخت بلاک
اولین ماینری که به هش معتبر دست یابد، خبر ساخت بلاک جدید را به شبکه اعلام میکند. حال نودهای دیگر باید درستی بلاک را اعتبارسنجی و تأیید کنند. بلاک در صورتی پذیرفته میشود که شرایط لازم را داشته باشد؛ یعنی تراکنشهای آن معتبر باشند و معمای PoW بهدرستی حل شده باشد.
بعد از تأیید، بلاک جدید به بلاکچین اضافه میشود و تراکنشهای موجود در آن بهشکل دائمی در این دفتر کل غیرمتمرکز ثبت میشوند.
پاداشدادن به ماینر
بعد از ساخت بلاک بیت کوینهای جدید تولید میشوند. این بیت کوینها بههمراه کارمزد تراکنشها به ماینر موفق تعلق میگیرد. تعداد بیت کوینها تقریباً هر چهارسال یکبار طی فرایندی با عنوان هاوینگ (Halving) نصف میشود. هاوینگ نرخ انتشار بیت کوینهای جدید را کنترل میکند تا این طلای دیجیتال همواره کمیاب بماند و ارزش خود را در درازمدت حفظ کند. درحالحاضر (سال ۲۰۲۵) که هاوینگ چهارم را پشتسر گذاشتهایم، پاداش استخراج به ۳٫۱۲۵ واحد بیت کوین رسیده است.
بهروزرسانی شبکه
درنهایت وضعیت شبکه بلاکچین بهروز میشود و همه نودها آخرین نسخه آن را دریافت میکنند. سپس ماینرها برای بلاک بعدی با هم به رقابت میپردازند و این چرخه همچنان ادامه مییابد.
این فرایند چرخهای تضمین میکند که شبکه بیتکوین امن، غیرمتمرکز و بدون وجود یک نهاد مرکزی به فعالیت خود ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: ماینینگ چیست؟ آموزش استخراج ارز دیجیتال
نقش ماینینگ در اکوسیستم بیت کوین
ماینینگ را میتوان ستون فقرات بیت کوین دانست. این فرایند نقش مهمی در اکوسیستم این ارز دیجیتال ایفا میکند و چند عملکرد اساسی دارد:
تأیید تراکنشها
ماینینگ شامل تأیید دادههای تراکنش و افزودن آن به بلاک چین بیت کوین است. این فرایند تضمین میکند که تراکنشها معتبر هستند و هیچ بیت کوینی دوباره خرج نمیشود.
تأمین امنیت شبکه
بیت کوین اولین ارز دیجیتالی است که از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) برای امنیت شبکه و رسیدن به توافق درباره وضعیت بلاکچین خود استفاده کرد؛ زیرا بیت کوین یک شبکه همتابههمتا و غیرمتمرکز است و هیچ نهاد واحدی برای ایجاد توافق بین مشارکتکنندگان وجود ندارد. اثبات کار ماینرها را ملزم میکند که برای استخراج بیت کوینهای جدید یک معمای پیچیده ریاضی را حل کنند و با این کار، باعث میشود که هرگونه دستکاری یا تغییر بلاکچین بیت کوین از نظر محاسباتی بهشدت دشوار و هزینهبر باشد.
هر تلاشی برای تقلب در شبکه ازجمله دوبار خرج کردن (Double-Spending)، به چنان توان محاسباتی و انرژی زیادی نیاز دارد که تقریباً هیچکسی حاضر به انجام آن نمیشود. حمله به شبکه بیت کوین زیان قابلتوجهی برای مهاجم به بار میآورد بدون اینکه تضمینی برای موفقیت حمله وجود داشته باشد. به همین دلیل است که شبکه بیت کوین در برابر فعالیتها و حملات هکری امن است.
تمرکززدایی
بیت کوین به هر کسی که سختافزار و برق مورد نیاز را در اختیار داشته باشد، اجازه شرکت در ماینینگ را میدهد. به همین دلیل کنترل روی شبکه توزیع میشود و یک نهاد واحد نمیتواند نفوذ بیشازحد بر آن داشته باشد. این تمرکززدایی برای انعطاف پذیری و مقاومت شبکه بیت کوین در برابر سانسور بسیار مهم است.
ایجاد بیت کوینهای جدید
ماینینگ فرایندی است که ازطریق آن بیت کوینهای جدید ایجاد میشوند. بهازای هر بلاک که یک ماینر با موفقیت به بلاکچین اضافه میکند، بیت کوینهای جدید و کارمزد تراکنش به او پاداش داده میشود. این مکانیزم پاداش از یک سو ماینرها را تشویق میکند تا شبکه را امن نگه دارند و از سوی دیگر، عرضه بیت کوینهای جدید را کنترل میکند.
برقراری توافق در شبکه یا اجماع
ماینینگ جزئی حیاتی از مکانیزم اجماع در شبکه بیت کوین است که گفتیم اثبات کار (Proof of Work) نامیده میشود. این مکانیزم تضمین میکند که همه شرکتکنندگان در شبکه به مجموعهقوانین یکسانی پایبند باشند. این موضوع به حفظ یکپارچگی و تداوم بلاکچین بیت کوین کمک میکند.
انواع استخراج بیت کوین
زمانی که جامعه بیت کوین هنوز کوچک بود و سختی استخراج به اندازه فعلی خود نرسیده بود، امکان استخراج بیت کوین با واحدهای پردازش مرکزی (CPU) رایانهها وجود داشت. با افزایش محبوبیت بیت کوین و گسترش شبکه آن، استخراج از این طریق تقریباً غیرممکن شد. بعد از آن، پردازندههای گرافیکی (GPU) برای ماینینگ بیت کوین به میدان آمدند که امروزه آنها هم کارآمدی لازم را ندارند. در نهایت دستگاههای ماینر با عنوان مدارهای مجتمع با کاربرد خاص (ASIC) معرفی شدند که سرعت و کارایی بینظیری به ماینرها ارائه میکنند. این دستگاهها بهشکل انحصاری برای استخراج بیت کوین و بهمنظور اجرای الگوریتم هش SHA-256 مهندسی شدهاند.
درحالحاضر، سه روش اصلی برای ماینینگ بیت کوین وجود دارد:
استخراج انفرادی (Solo Mining)
در این روش یک ماینر بهتنهایی و بهشکل مستقل در شبکه شرکت میکند و درصورت موفقیت، کل پاداش بیت کوین و کارمزد تراکنشها را برمیدارد. وسوسهانگیز است ولی با رقابت شدیدی که در صنعت ماینینگ به وجود آمده است، شانس موفقیت در آن بسیار کم است. مگر یک ماینر بهتنهایی میتواند چند دستگاه ماینر بخرد؟ اگر هم بتواند، آیا از پس هزینه برق و نگهداری آنها برمیآید؟ به همین دلیل، درحالحاضر استخراج انفرادی واقعبینانه نیست.
استخرهای استخراج (Mining Pool)
روش دوم برای استخراج بیت کوین، پیوستن به استخرهای ماینینگ است. استخرها با تجمیع منابع محاسباتی چندین ماینر، شانس موفقیت برای پیروزشدن در رقابت و دریافت پاداش بلاک را افزایش میدهند. هرچه قدرت محاسباتی استخر بیشتر باشد، شانس کسب پاداش هم بیشتر است. بعد از دریافت پاداش، استخر آن را بین ماینرهای شرکتکننده در استخر توزیع میکند. هرکس بهاندازه منابع محاسباتی که دراختیار استخر قرار داده است پاداش میگیرد.
برخی از بهترین استخرهای استخراج شامل Antpool ،F2pool ،Foundry USA و Emcd Pool هستند.
استخراج ابری (Cloud Mining)
در این روش، سختافزار استخراج یا قدرت هش را از ارائهدهندگان شخص ثالث اجاره میکنید. بنابراین، نیازی به خرید فیزیکی تجهیزات ماینینگ نیست و فقط با یک شرکت ارائهدهنده قرارداد میبندید. این شرکتها بهنسبت پولی که پرداخت کردهاید، بخشی از دستگاههای خود را که در فارمهای بزرگ نگهداری میکنند، دراختیار شما قرار میدهند. مزیت این روش آن است که نگران نگهداری، برق، سروصدا و مجوزهای دستگاههای ماینر نخواهید بود. شما پول میدهید، شرکت ماین میکند و سودش را به شما میپردازد.
بااینحال، این روش نیازمند بستن قرارداد و پرداخت کارمزد است. درنتیجه، سودآوری آن میتواند براساس شرایط بازار و توافق شما با شرکت متفاوت باشد.
آموزش گام به گام استخراج بیت کوین
حالا که با فرایند ماینینگ و سازوکار آن آشنا شدیم، بیایید ببینیم عملاً چگونه باید ماینینگ بیت کوین را شروع کنیم.
مرحله اول: فراهم کردن تجهیزات مورد نیاز
در همه روشهای ماینینگ بهجز ماینینگ ابری، به تجهیزات استخراج نیاز دارید. این تجهیزات عبارتاند از:
۱. دستگاه استخراج یا ماینر
درحالحاضر بهدلیل پیچیدگی و سختی استخراج بیت کوین، امکان استخراج این ارز با رایانه یا لپتاپ وجود ندارد. بنابراین، باید بهدنبال خرید دستگاه ماینر باشید. کارآمدترین ماینرها دستگاههای مدار مجتمع با کاربرد خاص (Application-Specific Integrated Circuit) هستند که آنها را بهاختصار ایسیک (ASIC) مینامند. ایسیکها ویژه ماینینگ بیت کوین طراحی شدهاند و قدرت محاسباتی بالایی دارند. بهترین ماینرهای ایسیک در سال ۲۰۲۵ شامل موارد زیر هستند:
نام ماینر | شرکت سازنده | ویژگیها |
Antminer S21 Pro | Bitmain | هشریت: ۲۳۴ تراهش بر ثانیه (TH/s)مصرف برق: ۳۵۱۰ واتراندمان: ۱۵ ژول بر تراهش (J/TH)تاریخ عرضه: ژوئیه ۲۰۲۴دارای سیستم خنککننده پیشرفته و رابط کاربرپسند |
Whatsminer M66S | MicroBT | هشریت: ۲۹۸ تراهش بر ثانیه (TH/s)مصرف برق: ۵۵۱۳ واتراندمان: ۱۸ ژول بر تراهش (J/TH)تاریخ عرضه: آوریل ۲۰۲۴دارای کیفیت ساخت قوی و مصرف انرژی کارآمد |
Avalon A1566 | Canaan | هشریت: ۱۵۰ تراهش بر ثانیه (TH/s)مصرف برق: ۳۲۲۵ واتراندمان: ۲۱٫۵ ژول بر تراهش (J/TH)تاریخ عرضه: مارس ۲۰۲۴دارای استحکام زیاد و راهاندازی آسان |
ویژگیهای مهمی که هنگام خرید ماینر باید در نظر بگیرید
- هش ریت (Hash Rate): این فاکتور نشان میدهد که سرعت دستگاه ماینر برحسب تراهش بر ثانیه چقدر است. هرچه نرخ بالاتر باشد شانس حل معمای بلاک بیشتر است، اما دستگاه هم گرانتر خواهد بود.
- مصرف برق: بهتر است مصرف برق دستگاه در کمترین حالت ممکن باشد. بهترین دستگاههای ماینر بین ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ وات هستند. بااینحال، برخی دستگاهها مانند واتسماینر با اینکه مصرف برق بالایی دارند بهدلیل هش ریت بالای خود محبوباند.
- راندمان: میزان کارایی و بازدهی دستگاه را نشان میدهد که هرچه بالاتر باشد بهتر است.
نکته ۱: امکان خرید ماینرهای دستدوم هم وجود دارد، به شرطی که حتماً سالم باشد و زیاد از آن کار نکشیده باشند.
نکته ۲: در کشور ما برای خریداری دستگاه ماینر و آغاز ماینینگ باید از وزارت صنعت مجوز بگیرید.
۲. منبع تغذیه (پاور)
ماینرها برق زیادی مصرف میکنند؛ بنابراین لازم است که یک منبع تغذیه قوی به آن متصل کنید. این منبع باید حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد قویتر از مصرف دستگاه باشد. برای مثال، اگر ماینر شما ۳۲۵۰ وات است، پاور ۴۰۰۰ واتی برای آن مناسب است. قیمت پاورها بسته به توان آنها میتواند متغیر باشد. پاورهای سری پلاتینوم یا گلد از برندهای کورسیر (Corsair) یا EVGA جزو پاورهای محبوب هستند.
۳. برق پایدار و تجهیزات برقی
برق یکی از ارکان اصلی ماینینگ است. دستگاههای ماینر بهشدت پرمصرفاند و به همین دلیل، در کشور ما استفاده از برق خانگی ۲۲۰ ولت برای ماینینگ غیرقانونی است. درنتیجه، باید برق صنعتی بکشید که حتماً به مجوز نیاز دارد. علاوه بر آن به کابلهای ضخیم، تابلو برق با فیوز مناسب و محافظ برق برای جلوگیری از نوسان هم نیاز خواهید داشت.
۴. اینترنت ثابت
برای ماینینگ، پایدار بودن اینترنت مهمتر از سرعت آن است؛ زیرا قطعشدن اینترنت برابر است با قطع ارتباط با شبکه بیت کوین. ماینرها برای دریافت لحظهای اطلاعات مربوط به تراکنشها و بسیاری از فعالیتهای دیگر در این شبکه باید بهشکل مداوم به اینترنت متصل باشند. روترهای قدیمی که دائماً قطع و وصل میشوند به درد این کار نمیخورند؛ بهتر است اینترنت ADSL یا TD-LTE با سرعت حداقل ۸ مگابیت بر ثانیه تهیه کنید.
۵. سیستم خنککننده و تهویه مناسب
ماینرها هنگام کارکردن بهشدت داغ میشوند. بنابراین، یا از کار میافتند یا درنهایت عمرشان کوتاه میشود. به همین دلیل باید آنها را خنک نگه دارید. بسته به دمای محیط، تعداد ماینرها و بودجهای که دارید، از فنهای خنککننده صنعتی مثل فن ۱۲۰میلیمتری، کولر یا سیستمهای خنککننده آبی و گازی برای این کار استفاده کنید.
۷. فضای مناسب
ماینرها سروصدای زیادی دارند و گرمای زیادی هم تولید میکنند. بنابراین باید فضای مناسبی برای مستقرسازی آنها ایجاد کنید. اگر ماینر انفرادی هستید، یک اتاق با تهویه خوب و به دور از گرد و خاک کافی است؛ اما اگر فارم استخراج با تعداد زیادی ماینر دارید، به یک سوله با سقف بلند و سیستم تهویه قدرتمند نیاز خواهید داشت.
مرحله دوم: نرمافزار ماینینگ
وقتی سختافزار ماینینگ را تهیه کردید، باید آن را بهطریقی به شبکه بیت کوین یا استخر استخراج متصل کنید. برای این کار به نصب نرمافزار ماینینگ نیاز خواهید داشت. برخی از گزینههای رایج نرمافزار ماینینگ شامل BFGMiner ،CGMiner و EasyMiner هستند. کافی است آدرس کیف پول یا اطلاعات استخر را در آنها وارد کنید.
مرحله سوم: راهاندازی کیف پول بیت کوین
برای دریافت و ذخیره بیت کوینهایی که بهعنوان پاداش بلاک به شما تعلق میگیرد، باید یک کیف پول ارز دیجیتال که از بیت کوین پشتیبانی میکند داشته باشید. نوع تنظیمات کیف پول بیت کوین شما به روش استخراج بستگی دارد:
وقتی از طریق استخر اقدام میکنید
در استخراج از طریق استخر لازم نیست یک نود کامل راهاندازی کنید؛ زیرا تمام کارهای اعتبارسنجی را خود استخر انجام میدهد. بنابراین یک کیف پول سبک غیرحضانتی مثل تراست ولت، اکسودوس یا الکتروم مناسب است. این کیف پولها بهآسانی مدیریت میشوند و کنترل کامل داراییهایتان را به خودتان واگذار میکنند. اگر بهدنبال امنیت بیشتر هستید، یک کیف پول سختافزاری نظیر لجر نانو اس و ترزور عالی است.
وقتی بهصورت انفرادی ماین میکنید
در ماینینگ انفرادی به اجرای یک نود کامل نیاز دارید زیرا همه کارها در این روش برعهده خودتان است. درنتیجه، باید از نرمافزارهایی مانند Bitcoin Core استفاده کنید. این نرمافزار خودش یک کیف پول به حساب میآید و بیت کوینهای شما را مستقیماً در خود ذخیره میکند. بااینحال، چون در رایانه شما نصب میشود، امنیت کافی ندارد. بهتر است یک کیف پول سختافزاری مثل لجر داشته باشید و بیت کوینهای خود را به آن منتقل کنید.
وقتی از استخراج ابری استفاده میکنید
در استخراج ابری هم نیازی به نود کامل نیست؛ بنابراین یک کیف پول غیرحضانتی مثل تراست والت کافی است. البته بسته به ترجیح خودتان بابت ذخیره یا دسترسی به بیت کوینها، میتوانید از کیف پولهای حضانتی هم در استخراج ابری استفاده کنید (توصیه نمیشود).
مرحله چهارم: پیکربندی تجهیزات برای استخراج
حال بیایید سراغ پیکربندی تجهیزات ماینینگ برویم. به یاد داشته باشید که این فرایند برای استخراج انفرادی و استخراج ازطریق استخر تا حدودی متفاوت است. مراحل اولیه آنها مشترک است ولی از بخش جزئیات پیکربندی به بعد آنها را جداگانه بررسی خواهیم کرد.
۱. بررسی ماینر خریداریشده
جعبه را باز کنید و ماینر ASIC را با دقت و احتیاط بیرون بیاورید. همهجای آن را وارسی کنید تا قطعات شل، اتصالات معیوب یا آسیب فیزیکی دیگری در آن وجود نداشته باشد. این مرحله برای جلوگیری از مشکلات عملکردی ماینر بعد از شروع استخراج، بسیار مهم است.
۲. وصلکردن پاور
حالا منبع تغذیه (PSU) را به ماینر خود وصل کنید. مطمئن شوید که همه کابلها بهدرستی و بهشکل ایمن متصل شدهاند. ماینرهای ASIC معمولاً به منابع تغذیه با وات بالا نیاز دارند، بنابراین مشخصات سازنده دستگاه را بررسی کنید.
۳. متصلکردن ماینر به اینترنت
حالا ماینر را با استفاده از کابل اترنت به اینترنت متصل کنید. استفاده از WiFi هم امکانپذیر است ولی معمولاً به پایداری اتصال سیمی نیست. ازآنجاکه هرگونه وقفه در اتصال شبکه میتواند راندمان استخراج را کاهش دهد، اتصال سیمی به وایفای ترجیح داده میشود.
۴. بررسی آپدیت فریمور ماینر
آخرین مرحله قبل از پیکربندی ماینینگ بررسی ثابتافزار یا فریمور ماینر است. بررسی کنید که آیا فریمور ماینر شما آخرین نسخه موجود هست یا نه. درصورتیکه سازنده آن آپدیت ارائه کرده است، فریمور خود را بهروزرسانی کنید. نصب آخرین نسخه میتواند عملکرد دستگاه را بهبود بخشد، اشکالات را برطرف کند و بهرهوری انرژی را افزایش دهد. برای تکمیل بهروزرسانی، دستورالعملهای ارائهشده در وبسایت رسمی سازنده را دنبال کنید.
۵. تنظیم پیکربندی استخراج
حالا باید پیکربندی استخراج را تنظیم کنید. این تنظیمات بسته به شیوه استخراج شما متفاوت است. پیکربندی استخراج ازطریق استخر بهصورت زیر است:
پس از راهاندازی و بهروزرسانی سختافزار، نرمافزار استخراج ازجمله CGMiner ،BFGMiner یا EasyMiner را روی رایانهتان دانلود و نصب کنید. اگر ماینر شما قابلیت نصب نرمافزار دارد، میتوانید این نرمافزارها را مستقیماً روی خود ماینر نصب کنید. سپس جزئیات استخر استخراج را وارد کنید که میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آدرس استخر (Pool URL): آدرسی است که خود استخر ازجمله F2Pool یا Antpool ارائه کردهاند.
- شناسه ورکر (Worker ID): آیدی منحصربهفرد شما در استخر.
- آدرس کیف پول بیت کوین (Bitcoin wallet address): اینجا جایی است که پاداش بلاک به آن ارسال میشود.
درنهایت پیکربندی را ذخیره کنید و ماینر را مجدداً راهاندازی کنید. ماینر به استخر متصل میشود و قدرت هش خود را دراختیار استخر قرار میدهد.
پیکربندی استخراج انفرادی بهصورت زیر است:
در استخراج انفرادی، اجرای یک نود کامل ضروری است. برای این منظور، نرمافزار Bitcoin Core را نصب کنید. ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که Bitcoin Core در حال اجراست. آن را با کل بلاکچین همگامسازی (Sync) کنید. اگر از قبل آن را انجام نداده باشید ممکن است کمی زمانبر باشد.
جزئیات اتصال نود کامل را بهشکل زیر وارد کنید:
- آدرس IP و پورت (Port) نود کامل: این جزئیات به ماینرتان امکان میدهد مستقیماً با نود شما ارتباط برقرار کند.
- آدرس کیف پول بیت کوین: در صورت موفقیت، پاداش کامل بلاک را در همین کیف پول دریافت میکنید.
درنهایت پیکربندی را ذخیره کرده و ماینر را مجدداً راهاندازی کنید. حالا ماینر شما بهصورت مستقل شروع به تلاش برای حل معمای اثبات کار و تأیید تراکنشها میکند.
مقایسه سه روش ماینینگ انفرادی، استخری و ابری
ویژگیها | ماینینگ انفرادی | ماینینگ استخری | ماینینگ ابری |
ستاپ | تلاش زیاد برای راهاندازی | تلاش متوسط برای راهاندازی | کمترین تلاش برای راهاندازی |
سرمایهگذاری | زیاد: سختافزار و پاور | متوسط تا زیاد: هزینههای بهاشتراکگذاری منابع | کم تا متوسط: کارمزد |
پاداشها | پاداش کامل بلاک (بیت کوین + کارمزدها) | بخشی از پاداش بلاک | بخشی از پاداش بلاک |
درآمد | غیرقابلپیشبینی | ثابت | بسته به شرایط قرارداد |
کارمزدها | – | کارمزد استخر (۱ تا ۵ درصد) | کارمزد خدمات (معمولاً زیاد است) |
کنترل | کنترل کامل | کنترل محدود | بدون کنترل |
تخصص | دانش فنی زیاد | دانش فنی متوسط | کمترین دانش فنی |
ریسک کلاهبرداری | پایین | کم تا متوسط | زیاد |
مصرف انرژی | بالا | متوسط | کم |
نگهداری | دشوار | متوسط | بدون نیاز به نگهداری |
نکاتی برای بهینهسازی ماینینگ
قبل از ورود به عرصه ماینینگ، ابتدا نکات زیر را در نظر بگیرید:
- قوانین و مقررات مربوط به ماینینگ را بررسی کنید.
- آموزش ببینید. برخی دورههای آموزشی آنلاین در وبسایتها و پلتفرمهای مختلف ارائه میشوند که جنبههای فنی استخراج بیت کوین را به شما آموزش میدهند.
- از ماینرهای باتجربه راهنمایی بگیرید و از توصیههای ارزشمند آنها درباره بهینهسازی ریگ استخراج، کاهش هزینهها و اجتناب از ریسکهای رایج ماینینگ بهرهمند شوید.
- از آخرین پیشرفتهای فناوری و روندهای بهروز مطلع بمانید.
- قبل از شروع، با کمک ماشینحساب ماینینگ (مثل WhatToMine) سودآوری استخراج بیت کوین را با بررسی هزینه برق و هزینههای عملیاتی و قیمت بیت کوین ارزیابی کنید.
آیا استخراج بیت کوین در ایران قانونی است؟
کسب درآمد از ارزهای دیجیتال در ایران بهتازگی محبوب شده است و به همین دلیل، هنوز چهارچوب رسمی برای آن ایجاد نشده است. بااینحال، بهطور کلی سرمایهگذاری و خرید و فروش ارزهای دیجیتال در ایران جرم به حساب نمیآید. وضعیت استخراج بیت کوین کمی متفاوت است، چرا که در ابتدا دستگاههای ماینر در ایران ممنوع بودند و فقط از مسیرهای قاچاق وارد ایران میشدند، اما درحالحاضر این دستگاهها بهصورت قانونی با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) وارد کشور میشوند. بنابراین، استخراج بیت کوین در ایران منع قانونی ندارد اما برای انجام آن باید مجوزهای لازم از وزارت صمت و وزارت نیرو دریافت شود تا وضعیت مصرف برق و تعرفه آن شفاف و مشخص باشد.
سخن پایانی: آیا استخراج بیت کوین هنوز هم سودآور است؟
استخراج بیت کوین درحالحاضر بیشتر از هر زمان دیگری چالشبرانگیز است. با نصفشدن پاداش بلاک در سال ۲۰۲۴ به ۳٫۱۲۵ واحد و نرخ هش بیت کوین در بالاترین حد خود، رقابت در این عرصه بهشدت تنگاتنگ است. این بدان معناست که ماینرها باید روی سختافزار ایسیک با کارآیی بالاتری سرمایهگذاری کنند و برای سودآوری بیشتر به برق ارزانقیمت دسترسی داشته باشند. کاهش پاداش، افزایش سختی شبکه و هزینههای عملیاتی بالا باعث میشود که استخراج بیت کوین سود کمتری نسبت به چرخههای قبلی داشته باشد.
بااینحال، هنوز هم ماینینگ برای کسانی که میتوانند عملیات خود را بهینه کنند سودآور است. اگر اینطور نبود، ماینرها باید از شبکه خارج میشدند. این در حالی است که هش ریت بیت کوین همچنان درحال افزایش است؛ بنابراین ماینرها دارند در شبکه فعالیت میکنند. تنها نکته کلیدی سودآوری ماینینگ بیت کوین حفظ کارآیی عملیاتی است.
سؤالات متداول
بستگی به هزینههای برق، کارآیی سختافزار و قیمت بیت کوین دارد. ممکن است برای برخی سودآور و برای برخی دیگر هزینهبر باشد. پیوستن به یک استخر ماینینگ درحالحاضر منطقیترین روش استخراج بیت کوین است.
برای استخراج بیت کوین به سختافزار تخصصی ایسیک (ASIC) و تجهیزات مربوط به آن، اتصال به اینترنت پایدار و برق ارزان نیاز داریم.
درحالحاضر حدود ۱۹میلیون بیت کوین استخراج شده و تقریباً ۲میلیون بیت کوین باقی است.
بله؛ اما باتوجهبه رقابتیشدن صنعت ماینینگ شانس موفقیت شما بسیار کم است. هزینه سرسامآور برق و نیاز به ماینرهای قدرتمند، ماینینگ در خانه را چالشبرانگیز کرده است.
استخراج هر بلاک بیت کوین تقریباً به ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد. این بازه زمانی بهشکل مداوم با قدرت محاسباتی شبکه سازگار میشود تا ثابت بماند.
عملاً نمیتوان با کامپیوترهای خانگی بیت کوین استخراج کرد زیرا هزینه برق آن بسیار زیاد است و افزایش دمای استخراج به آن آسیب میرساند. توان محاسباتی بهترین رایانهها هم قابلمقایسه با دستگاههای ماینر ایسیک نیست.
استخراج بیت کوین با گوشیهای هوشمند امکانپذیر نیست و اپلیکیشنهایی که با این ادعا راهاندازی شدهاند کلاهبرداری یا تبلیغات هستند. موبایل هرگز قدرت رقابت با ماینرهای ایسیک را ندارد.
بله، البته حتماً برای انجام آن باید مجوزهای لازم از وزارت صمت و وزارت نیرو دریافت شود.
برگزیده